tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Pokrenut prvi EU alat za održivo izvješćivanje o učinkovitosti zgrada

11 godina s Vama!

Pokrenut prvi EU alat za održivo izvješćivanje o učinkovitosti zgrada

Foto: http://ec.europa.eu
Danas pokrenuta pilot-faza ‘Level(s)’-a; novog EU okvira za održive zgrade
Europska komisija danas je pokrenula pilot-fazu ‘Level(s)’, novog EU okvira za održive zgrade, koji će pomoći transformaciji građevinskog sektora, a riječ je o prvom alatu ove vrste koji je razvijen za uporabu u cijeloj Europi.

Level(s) se fokusira na glavne aspekte svojstava zgrade, pružajući jednostavnu ulaznu točku za one koji žele graditi održivije. Ti aspekti uključuju: emisije stakleničkih plinova kroz životni ciklus zgrade, životni ciklus materijala koji su resursno učinkoviti i kružni, učinkovito korištenje vodnih resursa, zdravlje i udobnost prostora, prilagodbu i otpornost klimatskim promjenama te trošak i vrijednost cjeloživotnog ciklusa zgrade. Svaki indikator u Level(s)-u je osmišljen kako bi povezao utjecaj zgrade s prioritetima EU za kružno gospodarstvo, te da se okvir učinkovito širi na sve planove izgradnje, kao bi i premašili ciljeve održivog razvoja UN-a.

graphic-itemwhite Pokrenut prvi EU alat za održivo izvješćivanje o učinkovitosti zgrada

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella, rekao je: ‘Level(s)’, nam može pomoći da razvijemo okruženje za održivi i izgrađeni okoliš u cijeloj Europi i poduprijeti nas prilikom prijelaza na kružno gospodarstvo, odnosno cirkularnu ekonomiju. Plasirali smo ovaj okvir tijekom Svjetskog tjedna zelene gradnje kako bi pokazali Europsko globalno zajedničko vodstvo. To predstavlja važan korak prema učinkovitijem i konkurentnijem građevinskom sektoru u Europi ".

‘Level(s)’, je rezultat široke konzultacije s industrijom i javnim sektorom, a glavni mu je fokus na pokazateljima učinka u različitim područjima kao što su emisije stakleničkih plinova, resursa i učinkovitost vode, kao i zdravlje i udobnost. Cilj mu je uspostaviti 'zajednički jezik' oko onoga što održive zgrade znače u praksi - podizanje rasprave iznad energetske učinkovitosti.

levels Pokrenut prvi EU alat za održivo izvješćivanje o učinkovitosti zgrada

Testna faza za ‘Level(s)’-a upravo je pokrenuta i trajat će do 2019. godine. Svi sudionici u gradnji pozvani su da prouče i krenu koristiti novi alat. Europska komisija će pružiti tehničku pomoć onima koji primjenjuju ‘Level(s)’ u cjelini ili djelomično.
Hrvatski će savjet za zelenu gradnju dana 9. studenog 2017. godine u suradnji sa Europskom komisijom i Svjetskim savjetom za zelenu gradnju te u partnerstvu sa tvrtkom Sika Croatia organizirati i radionicu pod nazivom:  “A Common European Language for Sustainable Building Assessment”. Događaj će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.


Zajednički “zeleni” jezik

James Drinkwater, direktor Regionalne Europske mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je: "Ovo je jasan znak tržištu da održivost u zgradarstvu prelazi iz niše u normu. Nakon postavljanja zajedničkog cilja za isporuku zgrada gotovo nulte energije diljem Europe potaknuta je aktivnost u cijeloj industriji, a sada imajući zajednički jezik oko "održive" zgrade, može se početi provoditi stvarna transformacija. "

Level(s) je okvir za procjenu, baziran na otvorenom kodu, kojeg je razvila Europska komisija u bliskoj suradnji s ključnim liderima na tržištu, kao što su Skanska, Saint-Gobain, Sustainable Building Alliance i Savjetima za zelenu gradnju.

Objavljena su dva Tehnička vodiča kao pomoć pilot-fazi projekta. Prvi tehnički vodič daje uvid u osnove funkcioniranja Level(s), dok drugi daje detaljne smjernice o tome kako izraditi procjenu svojstava zgrade. Komisija će održati pilot radionicu za organizacije zainteresirane za testiranje Level(s) u Bruxellesu 4. prosinca 2017. godine.
Publisher:
gradimozadar.hr