tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 HKA stala u obranu njemačkih Cjenika

11 godina s Vama!

HKA stala u obranu njemačkih Cjenika

Ministarstvo graditeljstva nije podržalo Komoru arhitekata u obrani njemačkog Cjenika naknada za usluge arhitekata i inženjera
Hrvatska komora arhitekata (HKA) zatražila je, na molbu njemačke Savezne komore, Vladu Republike Hrvatske da u ime hrvatskih arhitekata pruži podršku Vladi Savezne Republike Njemačke u obrani njemačkog Cjenika naknada za usluge arhitekata i inženjera pred Sudom Europske unije. Resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nije podržalo ovu inicijativu Komore arhitekata jer smatra da uključivanje Hrvatske u tužbu koju je Europska komisija podigla protiv Njemačke pred europskim sudom može dovesti našu zemlju u nepovoljan položaj u odnosu na ispunjenje zahtjeva iz EU Direktive o uslugama. 

Europska komisija tužbu protiv Njemačke podnijela je u lipnju ove godine, tvrdeći kako obvezujuće minimalne i maksimalne naknade za usluge arhitekata i inženjera nisu usklađene s europskim zakonodavstvom, odnosno Direktivom o uslugama. Smatraju kako njemački Cjenik naknada otežava pravo na poslovni nastan i tako onemogućuje arhitektima i inženjerima iz država članica EU-a otvaranje arhitektonskog ili inženjerskog ureda u Njemačkoj.

Kako prema Statutu Europskog suda pravde zemlje članice i institucije EU-a imaju pravo intervenirati u slučajevima koji se vode pred Sudom, Hrvatska komora arhitekata zamolila je relevantne hrvatske institucije za podršku njemačkoj vladi, pri čemu su im dostavljene i informacije o mehanizmu intervencije. 

Njemačka vlada ne slaže se s pravnim mišljenjem Komisije, te smatra kako su prepreke koje arhitekte sprječavaju u pružanju usluga u drugoj zemlji drugačije prirode, kao što su npr. nedovoljno poznavanje jezika ili manjkavo poznavanje zakona o planiranju i gradnji. Hrvatska komora arhitekata podržala je njemačku vladu u ovome stavu. Pritom ističe kako arhitekti koji svoje usluge nude u Njemačkoj, a posluju u svojoj matičnoj državi, nisu ni obvezni primjenjivati ove cijene, jer se odredbe Cjenika primjenjuju isključivo na rezidente. 

Svoj stav da uključivanje Hrvatske u postupak koji je Komisija pokrenula protiv Njemačke može dovesti Hrvatsku u nepovoljan položaj, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja iskazalo je na traženje nadležnog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Hrvatska komora arhitekata ne slaže se s odlukom resornog Ministarstva te smatra kako Cjenik čini transparentnima opseg usluga i naknada te tako olakšava i hrvatskim arhitektima pristup njemačkom tržištu arhitektonskih usluga. Cjenik je ključan za održavanje visoke razine kontrole kvalitete i zaštitu potrošača u Njemačkoj, smatra HKA, pri čemu ni ne postoje dokazi da minimalne naknade onemogućuju arhitekte u pružanju prekograničnih usluga.
Publisher:
gradimozadar.hr