tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Promocija THE BERLAGE AFFAIR knjige Vedrana Mimice

11 godina s Vama!

Promocija THE BERLAGE AFFAIR knjige Vedrana Mimice

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i UPI2M BOOKS pozivaju Vas na predstavljanje knjige “The Berlage Affair” autora Vedrana Mimice  u četvrtak 12.10. 2017. u 18 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg Bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb.
Knjigu će predstaviti autorski tim, Vedran Mimica, Vladimir Mattioni, Sonja Leboš i Damir Gamulin, a u razgovoru o knjizi sudjelovat će Hrvoje Njirić, Joško Paro i Emil Jurcan. 

Izdavač knjige je Actar, Barcelona / New York i IITAC, Chicago, jedini distributer za jugoistočnu Europu je UPI2M BOOKS, Zagreb. Knjiga će biti dostupna po cijeni od 225,00 kn, dok će se u četvrtak u sklopu promocije moći kupiti po promotivnoj cijeni.

O knjizi

The Berlage Affair sadržajna je i višeslojna knjiga koja prikazuje pedagoški, kulturni i intelektualni angažman Vedrana Mimice tijekom posljednjih 25 godina.

NASLOVNICA_FIN_Custom_2 Promocija THE BERLAGE AFFAIR knjige Vedrana Mimice

Polazeći od obrazovnog nasljeđa Berlage instituta, gdje je, prema riječima Kennetha Framptona Mimica bio "duhovni vođa", knjiga ispituje različite načine istraživanja i projektiranja novih modela globalne urbanizacije. Ipak, u središtu proučavanja je arhitektonsko obrazovanje i razvoj novih generacija arhitekata u odnosu na globalnu urbanizaciju.

Knjiga je strukturirana u sedam tematskih poglavlja. Ono što je zajedničko svim esejima, studijama, recenzijama i intervjuima njihovo je intelektualno porijeklo u Berlage institutu, gdje je Mimica radio 22 godine. Herman Hertzberger, Wiel Arets, Alejandro Zaera-Polo, Kenneth Frampton, Rem Koolhaas i Elia Zenghelis, s kojima je blisko surađivao dugi niz godina, kao i mnogi drugi poznati arhitekti i studenti iz cijelog svijeta razvili su institucionalnu platformu za izgradnju i razradu niza suvremenih arhitektonskih pothvata.

Knjiga prati nekoliko specifičnih projekata Berlage instituta, koji uključuju angažman studenata u generiranju posve novog diskursa o urbanim transformacijama u tranzicijskim postsocijalističkim demokracijama. Najutjecajniji je bio projekt Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, održan u okviru programa Matra koje je pokrenulo nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova kao potporu procesima društvene transformacije u zemljama Srednje i Istočne Europe. Projekt je osmišljen i razvijen u Berlage institutu, koji je pozvao novu generaciju hrvatskih arhitekata i svoje bivše studente da predlože alternativnu strategiju za stvaranje povoljnih uvjeta razvoja obalnih područja bez negativnog utjecaja na njihov neprocjenjivi krajobraz. Strategija je predstavljena na arhitektonskom Bijenalu u Rotterdamu 2007. godine te kasnije razvijana kao sedam pilot projekata implementiranih u planske dokumente sedam hrvatskih obalnih gradova.

Posljednje poglavlje donosi tekstove o četiri Venecijanska Bijenala arhitekture, u kojima predstavlja Burdettovu program Cities. Architecture and society, zatim razgovor s Aaronom Betskyjem o njegovoj Architecture Beyond Building, objašnjava utopijski aspekt hrvatskog "plovećeg paviljona" na temu Kazuya Sejime People Meeti in Architecture, završavajući detaljnim pregledom projekta Fundamentals Rema Koolhaasa.

Više o knjizi na linku ovdje

O autoru

Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1990., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se Berlage Institutu u Rotterdamu gdje je bio zadnji Dekan instituta od 2007. do 2012. Predavao je na brojnim arhitektonskim školama poput Architectural Association, London; ETH, Zurich; Sorbonne, Paris; Sveučilišta Columbia, New York, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu.

Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. godine nezavisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. S Wiel Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize) 2013. godine, kao pandan Miesovoj europskoj nagradi. Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku. Bio je kurator za International Architectural Biennale Rotterdam 2007. godine, te kurator hrvatske prezentacije na Venecijanskom Biennalu 2006. godine.
Publisher:
gradimozadar.hr