tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Potrošena sredstva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada

11 godina s Vama!

Potrošena sredstva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada

Foto: gradimozadar.hr
Sudionici šeste po redu HUPFAS-ove panel diskusije prepoznali važnost političke podrške za uspješne i kontinuirane energetske obnove zgrada
Danas je u Zagrebu održano najveće ovogodišnje okupljanje stručnjaka iz područja energetske obnove koje je ugostilo i stručnjake izvan granica Hrvatske. U uvodu su podršku dali Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bernard Jakelić, zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

Ključni govornik bio je Martin Bornholdt, direktor DENNEF-a, (Deutsche Unternehmensinitiative Energieeffizienz) organizacije koja okuplja više od 150 najjačih tvrtki iz područja energetske učinkovitosti. Iznio je iskustva Njemačke u procesu energetske obnove zgrada u posljednjih 20ak godina te naglasio kako je politička podrška iznimno bitna za kontinuitet takvih projekata, čak i u društvu kao što je njemačko, koje je iznimno tržišno posloženo i taj su problem prepoznale tvrtke sudionice u procesima energetske obnove pa se i sada dok se u Njemačkoj slaže nova vlada postavlja pitanje kontinuiteta takvih projekata.

Bornhold je kao drugi po važnosti problem u Njemačkoj istaknuo financijska sredstva, ali ne njihov nedostatak već nedostatak potražnje i interesa. Bornholdt je čak i zamijetio kroz diskusiju da je Njemačka u nekim elementima iza Hrvatske, primjerice u definiranju zgrada gotovo nulte energetske potrošnje koje su od slijedeće godine zakonom obavezne za zgrade javne namjene u cijeloj EU.

Ivan Šerić, nezavisni konzultant koji je na razini Europske komisije sudjelovao u rješavanju problema nastalog EUROSTAT-ovim preporukama prema kojima su se sve investicije u energetske obnove zgrada javne namjene poput škola ili bolnica morale knjižiti kao javni dug, zbog čega su u pitanje bile dovedeni projekti energetskih obnova zgrada.  Također je predložio novi model financiranja energetskih obnova višestambenih zgrada koji je prilagođeniji uvjetima na tržištu, a za vlasnike stanova bio bi sigurniji i učinkovitiji. To je model kojeg zagovara i Europska komisija.

Irena Križ Šelendić, načelnica iz Ministarstva graditeljstva  predstavila je zakonske okvire i propise koje su poduzetnici prepoznali kao bitne za kontinuitet provedbe takvih projekata. Naglasila je kako je Hrvatska već sada realizirala sva sredstva za obnovu višestambenih zgrada koja su bila predviđena za razdoblje do 2020. 

Željka Hrs Borković predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora, istaknula je kako će sve nove zgrade javne namjene od kraja 2018. godine morati biti izgrađene prema standardu gotovo nulte energetske potrošnje te kako niti radna snaga niti investitori nisu pripremljeni za zadovoljavanje tako oštrih kriterija. Pogotovo kada se uzme u obzir da će 2020. taj standard vrijediti i za sve ostale tipove zgrada.

Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a dotaknula se teme nedostatka radne snage koji je već dugo prepoznat u građevinskom sektoru, što su potvrdili brojni prisutni kroz komentare i pitanja iz publike. No unatoč velikim birokratskim preprekama kao tvrtka u državnom vlasništvu izašli su na tržišta susjednih zemalja.

Dorijan Rajković, predsjednik udruge koji je i moderirao ovu raspravu istaknuo je važnost kontinuiteta financiranja i provedbe projekata energetske obnove. Tvrtke su se i kroz zapošljavanja radne snage i nabavu opreme i kroz planiranja pripremile za velike projekte no zbog zastoja u financiranju takvi se projekti nisu provodili što je uzrokovalo veliko financijsko opterećenje što brojne firme nisu mogle izdržati.

Zbog toga je zaključio kako je gospodarskom sektoru planiranje od tri do pet godina unaprijed iznimno bitno kako bi se i firme mogle pripremiti za kvalitetnu provedbu takvih projekata.

Panel diskusiju organizirala je Hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS), zajedno sa partnerima Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju (HSZG) i Hrvatskom udrugom energetskih certifikatora (HUEC), dio je europske kampanje RENOVATE EUROPE, gdje je HUPFAS uz ostalih 13 partnera iz država članica EU, hrvatski partner kampanje.

Udruga HUPFAS okuplja 19 renomiranih tvrtki s više od 1.500 zaposlenih u građevinskom sektoru, a koje se bave proizvodnjom i tržišnim plasmanom toplinsko-fasadnih sustava. Udruga je aktivna od 2011. i duboko je uključena u provedbu projekata energetske obnove.

Za zimski broj gzd magazina pripremamo temu energetska obnova višestambenih zgrada.
Publisher:
gradimozadar.hr