tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 JESMO LI ZADOVOLJNI KVALITETOM IZVOĐENJA OBNOVA ZGRADA??

11 godina s Vama!

JESMO LI ZADOVOLJNI KVALITETOM IZVOĐENJA OBNOVA ZGRADA??

Novi Obzor 2020 projekt FIT-TO-NZEB usmjeren je na razvoj inovativnih programa izobrazbe za dubinsku energetsku obnovu zgrada u Istočnoj i Južnoj Europi
Nema dvojbe o tome kako je teška odluka uložiti obiteljsku ušteđevinu u obnovu vlastitog doma ili pak poslovne zgrade, a uz sve poteškoće i nesigurnosti vezane uz energetsku obnovu zgrada, javljaju se i problemi vezani uz radove na obnovi, točnije izvođače. Zbog mnogih kompleksnih razloga, u Hrvatskoj postoji kronični nedostatak kvalificirane radne snage na poslovima vezanima uz energetsku obnovu postojećih zgrada.

Što neminovno dovodi do toga da nažalost, nisu svi radovi energetske obnove one kvalitete kojoj se nadamo i koju očekujemo, a za što postoji jako dobar razlog - općenito govoreći, stručnjaci rijetko imaju znanje, vještine i iskustvo potrebno za kvalitetnu provedbu projekata obnove. Kvalitetan projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, već i onaj koji Vam povećava ugodnost boravka, osigurava čist zrak unutar zgrade, poboljšava Vaše zdravlje te na kraju, onaj koji Vas čini sretnim i zadovoljnim uz dobro uložen novac.

Činjenica je da ćemo kao društvo nastaviti s velikim ulaganjima u obnovu zgrada, što je vidljivo i u broju projekata energetske obnove višestambenih i javnih zgrada koji su odobreni ove godine, ali i iz programa i planova nadležnih Ministarstava. Znamo da će nam smanjenje potrošnje energije u zgradama pomoći u borbi protiv prisutnog energetskog siromaštva, otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, zadržati novac u našim gradovima i našim sredinama, promijeniti urbani krajolik i povećati sigurnost opskrbe energijom. Mnoge su studije i analize pokazale da je najznačajniji potencijal za uštedu energije na razini cijele Europe upravo obnova postojećih zgrada – pa zašto onda ne bismo nastojali dobiti što veću dodanu vrijednost i kvalitetu za uloženi novac? Veća dodana vrijednost u ovom slučaju dolazi s kvalificiranim stručnjacima koji su sposobni kvalitetno provesti projekte energetske obnove koristeći najbolje materijale, sustave i tehnologije dostupne na tržištu. To također podrazumijeva i bolje razumijevanje prednosti dubinske energetske obnove od strane investitora i od strane korisnika: proces u kojem optimalne uštede energije vode ka financijskim i zdravstvenim koristima te prednostima ugodnog boravka.

Prethodno navedeno je upravo glavni cilj novog FIT-TO-NZEB projekta koji je usmjeren k povećanju kompetencija i vještina građevinskih stručnjaka u području dubinske energetske obnove zgrada u zemljama uključenima u projekt – Češka, Rumunjska, Bugarska, Italija, Hrvatska, Irska i Grčka – kroz jedinstvene obrazovne i trening programe koji će doprinijeti i kvaliteti i opsegu dubinske energetske obnove zgrada na području Europe. 

U sklopu projekta FIT-TO-NZEB razviti će se svi potrebni materijali za uvođenje nastavnog sadržaja o dubinskoj energetskoj obnovi u kurikulume na svim razinama strukovnog osposobljavanja i formalnog obrazovnog sustava – sveučilišta, strukovne srednje škole i veleučilišta, centri za strukovno osposobljavanje. Koristiti će se obrazovna i komunikacijska infrastruktura koja je prethodno uspostavljena projektima CROSKILLS (www.croskills.hr) koji je pomogao uspostavljanju 11 trening centara u Hrvatskoj, te projektom Train-to-NZEB (www.train-to-nzeb.com) koji operativno upravlja s 5 trening centara u Istočnoj i Južnoj Europi koji su specijalizirani za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u zgradama.

Time su pred projekt FIT-TO-NZEB postavljena 3 vrlo jednostavna ali u isto vrijeme izuzetno ambiciozna cilja:
(1)povećati potražnju za osposobljavanjem i obrazovanjem u području energetske učinkovitosti u zgradama, osobito s naglaskom na dubinsku energetsku obnovu;
(2)povećati broj kvalificiranih stručnjaka (radnika i specijalista – inženjera), te
(3)ubrzati energetsku obnovu postojećeg stambenog fonda te podići kvalitetu obnovljenih zgrada.

Za više informacija o projektu, novim programima i pilot tečajevima u ponudi, posjetite internet stranicu www.fit-to-nzeb.com
Publisher:
gradimozadar.hr