tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Pri obnovi povijesnih građevina najvažnije je očuvanje povijesnih vrijednost

11 godina s Vama!

Pri obnovi povijesnih građevina najvažnije je očuvanje povijesnih vrijednost

Foto: HSZG
Rekonstrukcija zaštićenih zgrada prema principima zelene gradnje - najvažnije uspostaviti zajednička pravila među svim uključenim i zainteresiranim stranama
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je konferenciju na temu rekonstrukcije zaštićenih zgrada prema principima zelene gradnje pod nazivom: "Sustainability in historical buildings renovation. A restorative opportunity”...?, održanu 19. listopada u Zagrebu u hotelu Academia.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te je g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, pozdravio sve okupljene sudionike, kao i gđa. Petra Škevin, predsjednica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Davor_Trupkovi_Custom Pri obnovi povijesnih građevina najvažnije je očuvanje povijesnih vrijednost
Davor Trupković
Tema rekonstrukcije zaštićenih zgrada okupila je na jednom mjestu veliki broj stručnjaka, fizičkih i pravnih osoba koje imaju dopuštenje za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju nepokretnih kulturnih dobara, konzervatora te djelatnika Ministarstva kulture, konzervatorskih odjela iz cijele Hrvatske, djelatnike Hrvatskog restauratorskog zavoda i ostale stručne javnosti.

Glavni govornik konferencije bio je Carlo Battisti, talijanski stručnjak za rekonstrukciju zaštićenih zgrada prema principima zelene gradnje. Kao inženjer i ovjereni voditelj projekata s certifikatom Međunarodne udruge za upravljanje projektima (IPMA) Carlo Battisti stekao je dvadesetogodišnje iskustvo u graditeljskom sektoru. Kao član Odbora GBC Historic Building Savjeta za zelenu gradnju Italije sudjeluje u implementaciji protokola za certifikaciju povijesnih zgrada.

Carlo_Battisti_Custom Pri obnovi povijesnih građevina najvažnije je očuvanje povijesnih vrijednost
Carlo Battisti
Battisti je istaknuo da konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost i može djelovati kao poslovni pokretač koji može privući privatne i javne izvore sredstava. Ako očekujemo velike uštede energije u povijesnoj zgradi, imamo pogrešnu strategiju- ističe Battisti. Ključno je to što je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti; to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina. Kada se ovako postave stvari, developeri i konzervatori trebali bi biti na istoj strani. Ako je cilj isti, transparentan i tehnički ispravan dijalog među konzervatorima i dizajnerima/vlasnicima, može dovesti do prihvatljivih rješenja, a postoje mnogi primjeri u tom smislu.

Zanimljiv slučaj je Ca’ Foscari, sjedište Sveučilišta u Veneciji, venecijanska gotička palača izgrađena 1453. s pogledom na Veliki kanal. To je sada najstarija zgrada na svijetu koja ima LEED certifikat i pretekla je Empire State Building.
Na konferenciji su također sudjelovali predstavnici dvije tvrtke: Andrea Nicoletti iz BASF Croatia d.o.o. sa temom: „Cement free mortar for s respectful renovation and refurbishment of old and historical buildings“ te Vjekoslav Brezni, iz tvrtke YTONG porobeton d.o.o. sa temom „Energetska sanacija povijesnih građevina“.

U sklopu konferencije, održana je panel diskusija sa sudionicima: Tomislav Petrinec, Ministarstvo kulture RH, Marijana Butković Golub, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Carlo Battisti, glavni govornik konferencije, Andrea Nicoletti, BASF Croatia d.o.o., Vjekoslav Brezni, YTONG porobeton d.o.o., a moderator panela bila je Tanja Marković ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Sudionici_1_Custom Pri obnovi povijesnih građevina najvažnije je očuvanje povijesnih vrijednost
Sudionici
Kao zaključak panela Batisttijeva je preporuka konzervatorima i arhitektima Hrvatske, da intenzivnije krenu u primjenu principa zelene – ističe da je potrebno stvoriti i utvrditi osnovnu kulturu očuvanja zgrada s arhitektonskom i povijesnom vrijednošću, i to počevši od obrazovanja u školama ne bi li se definirala nacionalna baština; treba razviti metodološki pristup problema, a najvažnije je uspostaviti zajednička pravila među svim uključenim i zainteresiranim stranama, a ne da pojedini sudionici procesa samostalno odlučuju od slučaja do slučaja, sukobljavajući se s konzervatorima.
Publisher:
gradimozadar.hr