tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Ključno je implementirati mjere koje će koristiti prilagodbi klimatskim promjenama

11 godina s Vama!

Ključno je implementirati mjere koje će koristiti prilagodbi klimatskim promjenama

Održan edukativni simpozij o zelenoj gradnji u Pazinu
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je još jednu u nizu besplatnih edukativnih radionica – GREEN TALKS - na aktualnu temu: OBNOVIMO HRVATSKU „Bolje zgrade za ljude“ u Pazinu, 16. studenog 2017. godine u gradskoj vijećnici grada Pazina.

GREEN TALKS je prvenstveno podržan od strane Grada Pazina, člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, ispred kojeg je okupljene sudionike pozdravio i gradonačelnik, g. Renato Krulčić, te im se obratio s nekoliko riječi. „Cilj GREEN TALKS programa je upoznati poduzetnike i zainteresiranu javnost s novitetima u području zelene gradnje, ali i mogućnostima postizanja ušteda kao i načinima financiranja iste“- ističe g. Krulčić te nadodaje da je do kraja ove godine, u sklopu projekta LIFE SEC ADAPT, čiji partner je i Grad Pazin, u planu izrada Procjena rizika i ranjivosti Grada Pazina na utjecaj klimatskih promjena. Grad Pazin je i potpisnik Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju pa će se Plan prilagodbe klimatskim promjenama, koji će 6 istarskih gradova izraditi na lokalnoj razini tijekom 2018., a isto u sklopu Life SEC ADAPT projekta, objediniti s revidiranim SEAP-om što će biti prilika da među prvim gradovima u Hrvatskoj imaju SECAP – Akcijski plan za klimu i energiju. Nadalje, gradonačelnik je zaključio: „Važno je implementirati mjere na području Grada Pazina koje će koristiti prilagodbi klimatskim promjenama, postizanju energetske učinkovitosti, ali i boljim uvjetima življenja zbog čega danas i imamo ovaj simpozij pod simboličnim nazivom: „Bolje zgrade za ljude“.

Dvije važne institucije također su podržale GREEN TALKS u Pazinu, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Sufinanciranje energetske obnove javnih i stambenih zgrada iz EU fondova“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH čiji se predstavnik obratio sudionicima s temom: „Programi financiranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“.

HSZG je pozvao prisutne sudionike da se pridruže promociji globalne kampanje Svjetskog savjeta za zelenu gradnju - Advancing Net Zero - kojoj je cilj povećanje broja net zero carbon zgrada za 100% do 2050. Glavne smjernice te globalne kampanje su: postići dogovor i suradnju te ujednačiti pristup certificiranju zgrada koje će prepoznati net zero carbon kao referentni standard; jačanje svijesti i unaprjeđenje edukativnih programa s ciljem dostizanja zadanih ciljeva o broju net zero carbon zgrada u svijetu; proširiti temu na globalno tržište razmjenjujući iskustva i primjere dobre prakse. HSZG se pridružio globalnom pokretu u rujnu 2017. godine s ciljem stjecanja iskustva iz drugih zemalja i prijenosa istog na hrvatsko tržište.

Nadalje, ključna stavka GREEN TALKSa bila je i tema nZEB zakonske regulative i implementacije na tržište koju je prezentirala gđa Željka Hrs Borković, ispred udruge HUEC, koja je navela da je razmatranje energetskog koncepta gotovo nula energetske zgrade potrebno uključiti u početnoj fazi projektiranja, kako bi se u proces projektiranja integrirali principi energetski i ekološki održive arhitekture. Nadalje, kvalitetno optimiran energetski koncept uključuje visoku razinu toplinske izolacije te dobro izbalansiranu, a ne predimenzioniranu tehničku opremu tj. sustave, uz obaveznu primjenu OIE dok energetski koncept predstavlja integralno i troškovno optimalno rješenje, koje dugoročno ostvaruje niske troškove pri korištenju i održavanju zgrade, te produžava životni vijek zgrade uz smanjenje ekološkog otiska.

Tema „Utjecaj dnevne svjetlost i prirodnog prozračivanja u energetski učinkovitim zgradama“ prezentirana je od strane gđe Jasne Jelinek, ispred tvrtke Velux, koja je posebnu pozornost posvetila novoj studiji - HEALTY HOMES BAROMETAR - koja dokazuje zapanjujuću korelaciju između loših uvjeta stanovanja i lošeg zdravlja ljudi. Na GREEN TALKS je bilo objašnjeno kako preventivno nastupiti te izbjeći daljnji proces nastajanja loših zgrada te kako potaknuti ulaganja u cjelovitu energetsku obnovu i „ozelenjavanje“ prostora, te je od strane gđe Anđelke Toto Ormuž obrađena i tema zanimljivog naslova: „Igra li se Europa vatrom?“ koja je obuhvatila smjernice kvalitetne zaštite od požara.

Jedino rješenje za modernizaciju postojećih zgrada u Europi su ulaganja u cjelovitu energetsku obnovu i „ozelenjavanje“ prostora u kojima ljudi žive i rade. Energetska učinkovitost u postojećim zgradama te gradnja novih zelenih zgrada dovela bi ne samo do poboljšanih zdravstvenih ishoda za ljude, nižih društvenih troškova i smanjenih emisija CO2, nego bi postala i katalizator za pozitivnija gospodarstva članica Europske unije, zaključak je održanog GREEN TALKS.

Tvrtke/Institucije koja su sudjelovale na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: Fibran Nord sa temom: „Zdravo i sigurno stanovanje počinje od temelja“, Holcim Hrvatska d.o.o. sa temom: „Nije sve tako sivo“ te Firestone sa temom: „Dugotrajnost ravnih krovova’’.
Publisher:
gradimozadar.hr