tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prirodno partnerstvo turizma i solarne energije

11 godina s Vama!

Prirodno partnerstvo turizma i solarne energije

Foto: greenpeace
Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da proaktivnim mjerama omoguće solarizaciju Hrvatske
U Zagrebu je održana Greenpeaceova konferencija pod nazivom „Uloga turizma u energetskoj tranziciji” na kojoj se raspravljalo o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) u turizmu i razlozima zbog kojih je ovaj prirodni energetski potencijal praktički neiskorišten.

Na konferenciji je predstavljena Greenpeaceova brošura „Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj” koju su izradili stručnjaci iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), a koja donosi inovativne poslovne modele financiranja projekata OIE, s naglaskom na korištenju energije sunca.

„U Bonnu se upravo održava međunarodna konferencija o klimi COP 23 gdje je jasno vidljivo da su potrebne hitne i odlučne mjere kako bi se obuzdale klimatske promjene i ublažile njihove posljedice, danas već prisutne na svakom koraku. U energetsku tranziciju moraju se uključiti svi - država i ekonomski sektori pa tako i turizam. Prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju ne može se više odgađati.” - izjavila je Marija Tomac, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Turističke tvrtke pokazuju interes za ulaganje u obnovljivu energiju, pogotovo solarnu. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna. Istovremeno, turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije sunca za što su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova. Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da napokon prepoznaju ovaj potencijal i proaktivnim mjerama omoguće solarizaciju Hrvatske.  

„Ovom studijom predstavili smo već testirane modele za provedbu projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, s naglaskom na energiji sunca, koji se vlasnicima objekata mogu isplatiti i za manje od osam godina bez sufinanciranja. Ulaganjem u sustave obnovljivih izvora energije, turistički bi subjekti uz zaštitu okoliša i podizanja vlastitog imidža prvenstveno ostvarili ekonomske uštede na svojim objektima. Stoga zbunjuje da šira primjena sunčeve energije do sada nije u većoj mjeri zaživjela barem u turističkom sektoru” - naglasio je Boris Pavlin iz ZEZ-a.

Na konferenciji je o građanskoj energiji, tj. o građanima kao proizvođačima-potrošačima električne energije, kao ključnom dioniku u energetskoj budućnosti, govorila Emily Rochon iz Greenpeace Internationala. Ignacio Navarro, stručnjak za energetiku iz Greenpeacea Grčke, predstavio je dobre primjere suživota turizma i solarne energije iz Grčke, dok je Goran Jeras, iz Zadruge za etično financiranje, govorio o potencijalima zadružnog financiranja projekata OIE u turizmu.

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije “SOS za Jadran”. Greenpeace provodi i kampanju za korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu, kao i kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.
Publisher:
gradimozadar.hr