gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Dekoriranje blagdanskog stola

Foto: Valentina Vasić, dom2.hr
Kako bi scenografija blagdanskih druženja bila što atraktivnija, potrebno je pažljivo osmisliti dekoracije u dnevnoj sobi i blagovaonici. Kreirati harmoniju boja, oblika, materijala, mirisa – kako bi sva čula uživala.
Blagdani su vrijeme radosti i čarobno ukrašenih interijera, vrijeme okupljanja obitelji i prijatelja. U vrijeme blagdana potrebno je pažljivo osmisliti dekoracije u dnevnoj sobi i blagovaonici.

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_NASLOVNA Dekoriranje blagdanskog stola

Počnimo s bojama stolnjaka, nadstolnjaka, salveta i posuđa. Ove vesele kolorite je potrebno uskladiti te nadopuniti biljnim, cvjetnim, voćnim aranžmanima ili dekoracijama izrađenim od ukrasa za božićno drvce, stakla itd. Spomenute dekoracije mogu biti smještene na središnjem dijelu ili na kraju stola (ovisno o njihovoj visini) te pokraj svakog tanjura (primjerice, dekor-poklon za svakog gosta).

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_B Dekoriranje blagdanskog stola

Crveni stolnjak je uvijek dobrodošlo rješenje. Njegovu vatrenu pojavu ohladit će stakleni ukrasi i kristalne čaše, bijeli tanjuri te srebrne ili bijele salvete. „Šećer na kraju“ može biti srebrni svijećnjak u glamuroznoj varijanti ili spoj zelenih grančica, crvenih kuglica i slatkih kolačića – u tradicionalnoj varijanti. Čaroliju cijele priče će pojačati zvjezdice razasute po stolnjaku.

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_C Dekoriranje blagdanskog stola

Susret energične crvene i opuštajuće zelene boje stvara komplementarnu shemu koju tradicionalno nalazimo na blagdanskim stolovima. Naime, ove dvije boje nadopunjavaju i ističu jedna drugu, na taj način kreirajući vrlo snažnu kombinaciju. Posuđe i dekoracije koji sadrže obje navedene boje (ili čak više od dvije boje), preporučljivo je kombinirati s jednobojnim stolnjakom i ubrusima (ili onima jednostavnijeg dizajna – poput ovog nadstolnjaka na fotografiji). Odlučite li se za neutralne tonove tkanina – raznobojno posuđe će više doći do izražaja.

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_D Dekoriranje blagdanskog stola

Crveni tanjuri u kombinaciji sa zelenim tanjurima stvaraju blagdanski ugođaj, naročito ako su ukrasni motivi na njima upravo oni blagdanski. Ove boje su i simboli ljubavi. Želite li „zagrijati“ atmosferu i večeru učiniti što romantičnijom, preporučljivo je na stol staviti i dvije crvene mirisne svijeće ili ukrasne kuglice, a uvijek su dobrodošle i crvene ruže koje govorom cvijeća iskazuju ljubav.

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_E Dekoriranje blagdanskog stola

Neutralni tonovi posuđa, stolnjaka i salveta (bijeli, bež, smeđi, sivi/srebrni), stvaraju podlogu na kojoj će raznobojni dekori više doći do izražaja te osvježiti prostor. Ako se vaš odabir sastoji od jednobojnih tkanina i posuđa, blagdansku notu donijet će salvete za koje ste vrpcom ili čipkom pričvrstili ukras s božićnog drvca ili im stavili prsten. Dekorativni aranžman može biti minijaturno božićno drvce, veliki buket cvijeća, staklena vaza ispunjena darovima, svijeće na postolju od ogledala, dekorativne kuglice na metalnom ili staklenom pladnju…

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_F Dekoriranje blagdanskog stola

Dekoriranje stola je izvrsna prilika za kreativno izražavanje u udobnosti vlastitog doma. Priređujete li okupljanje obitelji i prijatelja, vaši gosti će osim kulinarskog umijeća svakako zamijetiti i estetiku dekoracija.

Danica-Maricic_radionica-dekoriranja-stola-blagovaonice_Callegari_Lesnina_G Dekoriranje blagdanskog stola

Bonton postavljanja stola
Slijedi nekoliko pravila postavljanja stola.
-Svaka osoba bi za stolom trebala imati do 70 cm prostora, a iza stolca treba biti barem 50 cm slobodnog prostora.
-Čaše se nalaze u gornjem desnom uglu kod tanjura. Glavna vinska čaša treba biti točno iznad vrška noža koji se upotrebljava za glavno jelo.
-Pribor za jelo se postavlja prema redoslijedu korištenja – počevši od vanjskog ruba prema unutra.
-U pravilu, vilica se postavlja s lijeve strane tanjura, ali ipak ne uvijek. Ako se poslužuje samo jelo koje se jede vilicom – ona se u tom slučaju postavlja s desne strane tanjura. Kad se poslužuju špageti, vilica i žlica zamjenjuju mjesta.
-Znak za završetak jela – vilica i nož su paralelno odloženi na tanjuru.
Budući da se radi o poprilično širokoj temi, u ovom članku sam navela samo nekoliko osnovnih pravila. Više o ovoj i ostalim temama saznajte na našim radionicama.

Kreativne radionice
Zabavite se u svijetu kreativnosti, saznajte o lijepim stvarima oko nas, inspirirajte se trendovima u dizajnu, razmišljajte u bojama, otkrijte svoj stil. Pridružite nam se na kreativnim radionicama, popričajmo o dekoriranju i dizajniranju stambenih i poslovnih prostora (hotela, restorana, dućana, ureda, scenografija za razna zbivanja).
Primjerice, želite znati kako boje i eterična ulja utječu na raspoloženje i apetit? Zanima vas kako opremiti i dekorirati stol i blagovaonicu za poslovna ili obiteljska druženja? I još puno toga. Stilovi, trendovi, dizajnerski savjeti, bonton postavljanja stola - teorija i praksa. Pridružite nam se na kreativnim radionicama.
Kontakt i informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.facebook.com/DesignAndTravelByDM
www.google.com/+DanicaMaričić

Fotografije su snimljene tijekom radionice dekoriranja stola za blagdane i svečane prilike, nedavno održane u Lesnini XXXL, u organizaciji globalnog portala Archi-living.com i Callegari - talijanske škole mode i dizajna.
Publisher:
gradimozadar.hr