tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

11 godina s Vama!

Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

Renzo Piano, arhitekt internacionalne reputacije, autor arhitektonskog i parkovnog kompleksa grčke fondacije i kulturnog centra Stavros Niarchos. Njegova poruka da gradi za budućnost, odnosi se na tehnologije koje su nam dostupne danas, ali čije se djelovanje odražava na budućnost u širem smislu riječi. Potvrda ove ideje je i činjenica kako se njegovo djelo - kompleks kojeg čine povezane građevine opere i nacionalne biblioteke, fondacije Stavros Niarchos - okrunilo platinastim LEED certifikatom.
Nakon pobjede na internacionalnom natječaju 2008.godine, pet godina kasnije, započela je gradnja SNFCC centra, koja je završena u ljeto 2016. Smješten u zaljevu Faliru, na jugu Atene, centar se nalazi na osi, na čijem se drugom kraju uzdiže Akropola. Nova i stara arhitektura stoje u svojevrsnom kontrapunktu, gdje se novo zdanje dvostruko nižom visinom, klanja najznačajnijem povijesnom spomeniku svjetske kulturne i arhitektonske baštine.

U tom kontekstu, gdje se povijest i sadašnjost nalaze na dva kraja imaginarne krivulje, poveznicu s morem čini 400 m dugo, plitko jezero napunjeno morskom vodom, koje se longitudinalno proteže duž cijelog Kulturnog centra.

stavros-niarchos-foundation-cultural-center-snfcc-renzo-piano-athens-greece-national-opera-library-kallithea-architecture-landscaping-park-connections-city-sea_dezeen_936_23 Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

Kompleks koji se sastoji od građevina Nacionalne biblioteke i Opere, nalazi se unutar parka veličine 210 tisuća četvornih metara, koji se jednim dijelom umjetnom kosinom uspinje do krova biblioteke, gdje postaje ozelenjeni krov, koji se nastavlja iznad Agore, u terasu-vidikovac iznad Opere, 32 metra iznad tla.

Krovni vrt, kao i okolni park, zasađeni su autohtonom mediteranskom florom: borovima i maslinama, ali i aromatičnim biljem poput origana, lavande, timijana i ružmarina, te brojnim dekorativnim travama. Sunca u Grčkoj ima u izobilju, ali ne i kiše, stoga se za navodnjavanje parka koristi kišnica.

Energetski iznimno pažljivo projektirana građevina, sastoji se od tri staklena kubusa. Uz već spomenutu Biblioteku i Operu, srednji je kubus prostor za okupljanje i komunikaciju, koji je po tradiciji nazvan jednostavno agora što na grčkom znači trg.

DSC02164 Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

Staklo je, kao svestran i prilagodljiv građevinski materijal, poznat od davnina. Razvojem novih tehnologija proizvodnje velikih formata, kao i načina pričvršćenja na nosivu konstrukciju, staklo se nametnulo kao imperativ na prestižnim javnim, ali i privatnim građevinama. Pojavom high-tech arhitekture kasnih 70-ih 20. stoljeća, ekspanzija kasnog modernizma traje do danas. Staklene su plohe vremenom dobivale sve veće dimenzije, u sustavima strukturalnih i polustrukturalnih fasada.

U suvremenoj arhitekturi staklo ne pruža samo estetsku, već ima i toplinsku ulogu. Nisko zimsko sunce seže kroz staklo duboko u prostor, čime doprinosi pasivnim energetskim dobitcima zimi. Fotonaponske ćelije mogu se aplicirati direktno na staklene plohe, čime se po potrebi dobiva djelomična zasjena u prostoru i smanjuje transparentnost u npr. zoni parapeta.

Dvostruka ovojnica zgrade, kao što je to na zgradi Opere i Biblioteke u Ateni, doprinosi hlađenju osnovne jezgre od betona. Direktna se sunčeva toplina reflektira od staklene površine, dok se, dio topline provedene kroz višeslojno ostakljenje ventilira kroz visoke zračne prostore.

DSC02543 Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

Uz sustave hlađenja i grijanja, u kompleksu je ugrađeno preko 200 tisuća četvornih metara toplinskih izolacija, koje bitno utječu na smanjenu potrošnju energenata za grijanje i hlađenje. Činjenica kako su Fibran toplinske izolacije (XPS i kamena vuna) proizvedene lokalno, čime je smanjen udio transporta u cijeni i energetskom otisku građevnih materijala, također je doprinijela visokoj ocjeni LEED certifikata.

Prisilna ventilacija pokreće se električnom energijom vlastite proizvodnje. Osim praktične koristi, ovo je i kulturna poruka zgrade koja troši energiju od isključivo obnovljivih izvora. Krov veličine 100 x 100 četvornih metara, pokriven foto naponskim ćelijama, proizvodi 2,5 megavata električne energije, koja je dostatna za potrebe cijelog kompleksa. U sjeni tog lebdećeg krova nalazi se šetnica - vidikovac, javno dostupan prostor, te ostakljena čitaonica.

Čitav je kompleks i simbolično nazvan svjetionikom. U sprezi kulturne funkcije i cjelokupnog konteksta, ova je građevina svjetionik u svakom smislu. Građena za budućnost, prema najnovijim standardima energetske, tehnološke, ali i estetske i kulturne graditeljske baštine, poput dragulja sjaji na suncu toplog Mediterana.

DSC02569 Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!

“Sve je napravljeno na vrlo mudar, vrlo održiv način”, istaknuo je u jednom od razgovora Renzo Piano s vidljivim ponosom.

Tvrtka Fibran ponosna je na svoj doprinos ovom projektu, ne samo kroz kubike ugrađenog materijala, nego i činjenicu kako toplinske izolacije danas sve više dobivaju na značaju u uštedi toplinske energije. Premda klimatski različite, arhitekture kontinentalnih regija i onih na Mediteranu, imaju zajednički nazivnik - u kvalitetno toplinski izoliranim građevinama omogućiti ugodniji boravak i ljeti i zimi. Pri tome ne štedimo samo u vlastitom džepu, nego se ponašamo i ekološki osviješteno.

ENERGISKI ŠTIToutlines-min Suptilnost mediteranske moderne staklene arhitekture!


Publisher:
gradimozadar.hr