tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Bosch tehnologije za povezane gradove

11 godina s Vama!

Bosch tehnologije za povezane gradove

Foto: Bosch
CES 2018.: Bosch predstavlja svoja pametna rješenja u Las Vegasu
Na sajmu CES 2018., koji će se održati u Las Vegasu od 9. do 12. siječnja 2018., Bosch će demonstrirati da su pametni, povezani gradovi sutrašnjice već postali stvarnost. Ovaj dobavljač tehnologija i usluga predstavit će inovativna rješenja i usluge za urbanu mobilnost i povezan svijet rada te za pametne domove i zgrade. Bosch će biti smješten u Središnjoj dvorani na štandu br. 14028.

Nagrade za inovaciju sajma CES: tri nagrade za Bosch
Veća praktičnost, veća sigurnost i više mogućnosti: kamioni, domovi, stanovi i nosivi uređaji postaju pametniji i učinkovitiji uz Boscheva rješenja za povezivost. Na sajmu CES Unveiled održanom u Amsterdamu Bosch je dobio dvije nagrade za inovacije sajma CES 2018. za ta rješenja. Ta se prestižna nagrada svake godine dodjeljuje za najbolja rješenja prije najvećeg svjetskog sajma elektronike i pokazatelj je budućih trendova. Još jedno rješenje bit će nagrađeno 7. siječnja 2018. u Las Vegasu u kategoriji Pametan grad.

Rješenja za povezane gradove: sigurnost, energetska učinkovitost, manje stresa

Evo koja će sve rješenja Bosch predstaviti na sajmu CES 2018:

Parkiranje bez muke: Bosch će predstaviti različita rješenja za povezano i automatizirano parkiranje. Parkiranje temeljeno na zajednici omogućuje vozačima pronalazak nečega što je postalo rijetkost u naseljenim mjestima i gradskim centrima: slobodnog parkirnog mjesta. Dok prolaze ulicom, automobili automatski prepoznaju i mjere veličinu razmaka između parkiranih automobila i u stvarnome vremenu prenose podatke u digitalnu mapu parkirnih mjesta koja vozačima omogućuje pronalazak praznih parkirnih mjesta. Boscheva automatizirana usluga parkiranja odlazi jedan korak dalje – automobil se samostalno parkira bez potrebe za ikakvom radnjom vozača. Vozači ostavljaju svoje vozilo na ulazu parkirne garaže i pošalju odgovarajuću naredbu putem aplikacije na pametnom telefonu: automobil zatim samostalno traži prazno mjesto i ondje se parkira bez pomoći.

automatisierter_parkservice_daimler_bosch_Custom Bosch tehnologije za povezane gradove

Čimbenik koji potpuno automatizirano parkiranje pretvara u stvarnost je infrastruktura pametne parkirne garaže koja se povezuje sa softverom u vozilu. Inteligentno napajanje istosmjernom mikromrežom: Mikromreže su relativno mali, nezavisno upravljani sustavi za upravljanje energijom koji mogu napajati velike komplekse zgrada. Njihova sposobnost rada s tradicionalnim i obnovljivim gorivima znači da imaju odlične značajke kad je riječ o ekološkoj prihvatljivosti. Još jedna velika prednost mikromreža je samodostatnost, što ih čini pouzdanim izvorima struje kad nestanak struje uzrokovan vremenskim uvjetima ili sigurnosnim čimbenicima utječe na veću mrežu. Za razliku od uobičajenih sustava, Boscheve mikromreže rade s istosmjernom (DC) umjesto s izmjeničnom (AC) strujom, što omogućuje uštedu energije do deset posto. Boscheva istosmjerna mikromreža razvijena je u SAD-u kao dio strateškoj projekta za stvaranje novih poslovnih prilika za tvrtku u okruženju s razvojnim tvrtkama.

Bosch je već 2015. godine postojeće postrojenje u mjestu Fort Bragg u saveznoj državi Sjeverna Karolina opremio mikromrežom za pametne zgrade koja napaja jeftinijom, ekološki prihvatljivijom električnom energijom.

Rano upozorenje na poplavu: Boschevo novo rješenje pruža rano upozorenje na potencijalnu poplavu zahvaljujući digitalnom nadziranju vodostaja rijeka i ostalih vodenih površina koje se nalaze u blizini gradova u stvarnome vremenu. Vodostaji su se dosad mjerili mehaničkim alatima. Može proći više sati dok podaci ne postanu dostupni za treću stranu. Bosch trenutačno ispituje svoj sustav za nadzor poplava u pilot projektu na rijeci Neckar u Ludwigsburgu u Njemačkoj. Ondje kamere i sonde s ultrazvučnim senzorima bilježe promjene u vodostaju, brzinu protoka i isteka vode. Ti podaci šalju se u Boschev oblak za internet stvari na procjenu. Kad se prekorače kritične granične vrijednosti, upozorenja se SMSom unaprijed šalju pogođenim općinama, stanovnicima i vlasnicima poduzeća. To im osigurava dovoljno vremena za poduzimanje mjera opreza za zaštitu od poplave ili štete koju ona može uzrokovati. Više općina u Indiji i Južnoj Americi s čestim poplavama već je iskazalo zanimanje za ovo rješenje.

Aplikacija Vivatar – digitalni anđeo čuvar: Trčanje po mraku ili vraćanje kući pješice nakon što je posljednji autobus otišao dovoljno je da u bilo koga uzrokuje nelagodu. Tu u priču ulazi Boscheva aplikacija Vivatar. Aplikacija se može upotrebljavati za kontaktiranje prijatelja i obitelji te za digitalnu „pratnju” kući uz GPS. Korisnici sami odlučuju kada im je potrebna pratnja i tko bi im je trebao pružiti. Inačica Premium aplikacije Vivatar korisnicima omogućuje pristup 24/7

Boschevu pomoćniku za hitne slučajeve – spasilačkoj ekipi s profesionalnom obukom.

Boscheve razvojne tvrtke razvijaju rješenja za pametne gradove: Bosch želi brzo ući u nova područja poslovanja uz svoju internu start-up platformu. Inovativne razvojne tvrtke koje se njome koriste istovremeno imaju korist od dostupne infrastrukture i višegodišnjeg iskustva dobavljača tehnologija i usluga kao što je Bosch. Dvije razvojne tvrtke s Boscheve platforme predstavit će svoja rješenja za povezane gradove na sajmu CES 2018. Jedno od njih je aplikacija MyScotty koja korisnicima omogućava pristup i plaćanje lokalnih usluga dijeljene mobilnosti različitih pružatelja usluga. Jedna prijava dovoljna je za stalni pristup tisućama automobila, bicikala i skutera. To znači da je potrebno daleko manje aplikacija.

Aplikacija MyScotty predstavljena je u Njemačkoj sredinom 2017. godine, a planira se širenje i u druge države. Drugo rješenje, centar pametne mobilnosti BePart, još je u fazi razvoja. Osmišljen je kako bi većim i manjim gradovima omogućio izbjegavanje zastoja preusmjeravanjem prometa za vrijeme najveće gužve. Osobe koje putuju na posao mogu dobiti preporuke u stvarnome vremenu od službenih tijela svoje općine i u skladu s njima prilagoditi svoj put. Cilj je poboljšati kvalitetu zraka u konurbacijama. Prvi pilot projekti provest će se u jednom ili dva njemačka grada 2018. godine.

Bosch će na sajmu CES 2018. demonstrirati mySPIN na cestovnom vozilu proizvođača BRP: model Can-Am® Spyder® F3 Limited.

Osiguravanje povezanih vozila: Sustav za  otkrivanje i sprječavanje provale (IDPS) koji je razvilo Boschevo društvo kći Escrypt služi se namjenskim sigurnosnim softverom da bi prepoznao i analizirao potencijalne napade na povezano vozilo te tako omogućuje brzo poduzimanje učinkovitih protumjera za zaštitu vozila ili cijelog voznog parka. Tvrtka Escrypt, koja je specijalizirana za sigurnost, na sajmu CES 2018. predstavit će rješenje za sigurnost podataka u komunikaciji između vozila i prometne infrastrukture.

Pametni domovi oslanjaju se na tehnologiju senzora i softver

Robotski usisivač s umjetnom inteligencijom Roxxter: Bosch je predvodnik kada je riječ o povezivosti kuhinje. Prošle godine tvrtka je obogatila svoj asortiman uređaja koji se mogu spojiti na internet u svim kategorijama kućanskih uređaja. Međutim, pametni dom još nije dovršen. Ove godine Bosch stavlja na tržište prvi povezani robotski usisivač: Roxxter. Ovaj pomoćnik visoke učinkovitosti opremljen je senzorima koje upotrebljava za očitavanje i izradu interaktivnih mapa svojeg okruženja. Zahvaljujući opciji RoomSelect možete mu zadati određene poslove i dati upute o mjestima kojima ne smije pristupiti. Roxxterom je moguće upravljati čak i glasovnim naredbama s pomoću Amazonove glasovne usluge Alexa, primjerice: „Alexa, neka robot Home Connect usisa dnevnu sobu!”

alexa Bosch tehnologije za povezane gradove

Od jeseni 2017. godine također je moguće upravljati kamerama za pametne domove s pomoću glasovnih naredbi za Amazonovu Alexu, što ih čini jednima od prvih kamera ikada koje nude tu mogućnost. Od početka 2018. godine glasovnim će naredbama biti moguće upravljati cijelim Boschevim sustavom pametnog doma.

Nagrađivane kamere za siguran dom: Unutarnja kamera od 360° i vanjska kamera Eyes, koje su dobile nagrade kao što su NAGRADA RED DOT 2017., dostupne su kao pametna, samodostatna rješenja. Od 2018. bit će moguća njihova integracija u sustav Boscheva pametnog doma prema želji. Osim toga, one poboljšavaju sustave alarma provjerom situacije s pomoću snimke kamere odmah po aktivaciji alarma.

Umrežena platforma za građenje: Ovo rješenje temeljeno na oblaku analizira podatke iz tehnologija i senzora u zgradama, kao što su kvaliteta zraka i ljudska aktivnost. Platforma stoga pruža temelj za učinkovito upravljanje zgradom, primjerice kroz prediktivno održavanje i pristupe za povećanje produktivnosti. Također pruža informacije o uporabi prostorije i korištenju radnog prostora. Primjerice, to zaposlenicima u uredima s fleksibilnim radnim stanicama omogućuje da brzo pronađu sljedeće slobodno mjesto i omogućava optimalno iskorištavanje usluga čišćenja. Detektiranje prisutnosti osoba i lociranje opreme pomaže u optimizaciji postupaka unutar zgrade. Rješenje je razvijeno na temelju platforme Bosch IoT Suite.

Malen, ali vrlo učinkovit senzor ubrzanja: Novi, energetski iznimno učinkovit senzor MEMS, model BMA400, upotrebljava se u nosivim uređajima i aplikacijama interneta stvari. Senzor troši deset puta manje energije od postojećih proizvoda, ali istovremeno postiže jednako visoku učinkovitost. Zahvaljujući tome baterija traje duže i znatno se produljuje trajanje baterije u uređajima. Senzor ubrzanja posebno je zanimljiv za primjene u pametnim domovima, primjerice u sigurnosnim sustavima. Ugrađen, energetski učinkovit pedometar takođe omogućuje opremanje novih nosivih uređaja, kao što su uobičajeni ručni satovi, funkcijom otkrivanja aktivnosti bez većih troškova razvoja. Senzor je dobio nagradu za inovaciju sajma CES 2018. u kategoriji Ugrađene tehnologije.

Interaktivno korisničko sučelje: Uporaba elektroničkih uređaja u svakodnevnom životu raste – bez obzira radi li se o nosivim uređajima koji se rabe u pokretu ili o pametnom domu. Zato je sve važnije poboljšati način interakcije između ljudi i tehnologije. Jedna od ključnih komponenata za ovakva rješenja je Boschev mikroskener. On stvara fleksibilna i intuitivna virtualna korisnička sučelja – i projicira ih u visokoj razlučivosti na bilo kakvu uobičajenu površinu. Ovaj sićušni senzor stoga se može upotrijebiti za ostvarivanje preciznog korisničkog sučelja za internet stvari na zahtjev, uključujući, među ostalima, za kućanske aparate, tablete i društvene robote. Rezultat je sposobnost složene i intuitivne interakcije s uređajima prilagođene korisniku, što omogućuje nesmetanu integraciju njihovih funkcija u svakodnevan život.

bml050_social_robot_resize_3_Custom Bosch tehnologije za povezane gradove

Nova mobilnost sutrašnjice: pametno, sigurno, opušteno gradsko putovanje

Nova generacija vozačkih kabina: Bosch predstavlja futurističku vozačku kabinu za sljedeću generaciju motornih vozila. Posjetitelji sajma CES 2018. imat će priliku uživo isprobati sveobuhvatan zaslon i koncept upravljanja u demonstracijskom vozilu izrađenom prema Cadillacu Escalade. Zahvaljujući pet međusobno spojenih zaslona, sučelje između vozača i vozila (sučelje čovjek-stroj, HMI) vožnju čini sigurnijim i manje stresnim iskustvom te vozaču omogućuje bolju koncentraciju na situaciju u prometu. Kamera u vozačkoj kabini i softver za prepoznavanje glasa prepoznaju vozača i automatski učitavaju osobne postavke
sjedala i vozačkih zrcala, ali i vozačev omiljen popis pjesama. Vozači mogu upravljati sustavima za infozabavu, navigaciju i klimatizaciju svojim glasom ili zaslonom osjetljivim na dodir s haptičkom povratnom informacijom bez skretanja pogleda s ceste.

Bosch će predstaviti usluge mobilnosti za povezana vozila s pomoću novog konceptnog automobila čija se izrada temelji na modelu BMW i3. Porastom broja povezanih vozila – prema Gartneru oko 250 milijuna automobila iz cijelog svijeta bit će povezano do 2020. godine – raste i potencijal za nove digitalne usluge. Bosch nudi širok raspon usluga za vozila koje vozačima mogu pomoći pronaći slobodno mjesto za punjenje ili parkirno mjesto uz minimalne poteškoće. Ostale usluge uključuju upozorenje o vozaču u pogrešnom traku i automatsku aktivaciju hitnog poziva nakon nesreće.

Mobilnost sutrašnjice: Boschev povezan izložbeni automobil budućnost je mobilnosti. Izložbeni automobil uvijek je povezan na mrežu i spojen je sa svojim okruženjem, kao i s vlasnikovim pametnim domom. Ta povezivost omogućuje vozaču rezerviranje najbližeg e-bicikla ili zatvaranje prozora kod kuće ako krene padati kiša – potrebno je samo dodirnuti zaslon ili povući po njemu.

Praktična uporaba aplikacija na motociklima i drugim vozilima na dva kotača: Zahvaljujući svojem rješenju za integraciju pametnog telefona mySPIN, Bosch vozačima omogućava jednostavan pristup naprednim funkcijama kao što su navigacija, prilagođena glazba i prognoza vremena na pametnim telefonima, čak i za vrijeme vožnje. Rješenje mySPIN dostupno je za automobile od 2014. godine, a sada je optimizirano za vozila na dva kotača i vozila za ekstremne sportove.

connected_services_smart_home_bosch_Custom Bosch tehnologije za povezane gradove
Publisher:
gradimozadar.hr