tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

11 godina s Vama!

Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

Foto: gradimozadar.hr
U tijeku je provedba energetske obnove višestambenih zgrada kao rezultat jednog od posljednjih natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada
Godine 2014. FZOEU je započeo sa sufinanciranjem energetske obnove višestambenih zgrada u iznosu od 40% bespovratnih sredstava, da bi 2016. sredstva za energesku obnovu pristizala direktno iz programa Konkurentnost i kohezija i to u iznosu od visokih 60% sredstava potrebnih za obnovu. Bio je to i najstroži natječaj, čiji projekti su morali ostvariti minimalno 50% ušteda na obnovljenim građevinama. To je ujedno bio i jedan od posljednih natječaja, jer će se tek u sklopu revizije programa Konkurentnost i kohezija, realocirati nova sredstava za još jedan, posljednji natječaj koji će biti objavljen tek krajem 2019. godine.

zadar_obnova Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

Dana 10. siječnja 2018. na stranicama MGIPU objavljeni su konačni rezultati natječaja iz 2016. godine, u sklopu kojeg je potpisano 534 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 560 mil. kn. bespovratnih sredstava.

Po prvi puta u obnovi se našao i Zadar, sa 11 višestambenih zgrada, u ukupnom iznosu od 18.136.670,84 kn bespovratnih sredstava predviđenih za obnovu građevina.

U ovom natječaju kao i svih prijašnjih godina prednjači Rijeka, koja će ukupno obnoviti 148 zgrada, a njoj susjedna Opatija 9. Zagreb će obnoviti 70, a susjedna Velika gorica 36 zgrada. Labin primjerice obnavlja 56 zgrada, Pula 28, Split28, Omiš 10, Dubrovnik 1, dok Šibenik ne obnavlja niti jednu zgradu.

energetska_obnova_Zadar_2 Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

Zgrade upravitelja Nova suha jedne su od prvih potpisnica ugovora, koje su krenule s obnovom u Zadru i to na adresi Franje Tuđmana 11, 13 i 15, te Ljudevita Posavskog 8 A,B,C,D. Osim njih upravitelji Unik, Zara nekretnine i Čačić također su zadarski potpisnici ugovora čija će obnova uskoro krenuti na adresama: Ivana Zadranina 2, Splitska 8, Velebitska 2, Andrije Hebranga 1, Andrije Hebranga 9, Kralja Dmitra Zvonimira 10, 12, Kralja Stjepana Držislava 15, Zrinsko Frankopanska 12A i Franka Lisice 4.

Razgovarali smo sa inženjerkama Irom Mureta i Sandrom Dabić iz projektnog ureda NEK iz Rijeke, koji je radio projektnu dokumentaciju za stanoupravitelja Nova suha iz Zadra.

energetska_obnova_Zadar_1 Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

Ured Nek, iza sebe ima već 23 uspješna projekta, među kojima se nalaze i dvije zadarske zgrade. Kažu kako je osim ovih uspješnih projekata bilo i nekoliko manje uspješnih, u kojima stanari jednostavno nisu htjeli zamijeniti ono što je potrebno. Primjerice pojedini stanari su htjeli ići samo na izolaciju vanjskih zidova, bez krovišta, a projektanti su im ukazali da to neće biti dovoljno kako bi se ostvarila potrebna ušteda, te su potom odustali od prijave.

energetska_obnova_Zadar_3 Zadar po prvi puta energetski obnavlja stambene zgrade

- Potrebno je izolirati sve prozirne i neprozirne elemente oko grijanog prostora, pojašnjava inženjerka Ira Mureta

Kako se ponašati u tako obnovljenim prostorima, a da se ne bi zadržavala vlaga?
Potrebno je putem prozora i vrata prozračivati prostor, dakle kada se kuha i nakon tuširanja. Ako nema velike količine pare, nije ni potrebno prozračivati. Također kod obnovljenih se zgrada temperatura unutarnjeg prostora ne spušta značano uslijed prozračivanja.

Kakve će uštede ostvariti građani?
Građani bi trebali od ukupnog zbroja računa za grijanje i hlađenje ostvariti uštedu od 60%, ili u nekom drugom iznosu koji predviđa projekt.

Kako se predvidi ušteda?
Napravi se fizika zgrade postojećeg stanja i izračun nakon obnove, te se na taj način može predvidjeti uštedu energije. Recimo nije isto ako je kuća od opeke, betona ili recimo kamena. Također ovisi i koliko je zgrada rezvedena te kakva je njena izloženost vjetrovima.

Iz upraviteljske tvrtke Nova suha kazali su nam kako je ovo jedinstvena prilika za dodjelom ovako visokih bespovratnih sredstava, a pri tome se pričuva prosječno povećava u iznosima nešto manjim od 200 kn po stanu.
Publisher:
gradimozadar.hr