tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

11 godina s Vama!

Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Foto: Marija Gašparović
Baluna, nova kolekcija ručno rađenih rasvjetnih tijela, renomiranog hrvatskog dizajn studija i proizvođača –Grupa
Grupa postoji više od 10 godina, a započeli su kao tim troje prijatelja sa zagrebačkog Studija za dizajn. Danas je to tvrtka s izložbenim salonom u centru Zagreba i proizvodima koji se prodaju u trgovinama širom Europe te u Americi, Aziji i Australiji.

Baluna_Ceiling Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Osim dizajnera Ivane Pavić, Tihane Tarabe i Filipa Despota, Grupu čini i mreža suradnika sa kojima zajedno pronalaze nova rješenja u primjeni materijala, njihovoj obradi i tehnologijama proizvodnje. U protekle dvije godine Grupa je intenzivno radila na razvoju nove kolekcije rasvjetnih tijela koju su nazvali -Baluna.

Baluna_Floor Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Fleksibilnost
Balunakolekcija nudi šest različitih proizvoda uz više namjena i mogućnosti korištenja: manja stolna svjetiljka funkcionira i kao zidna, a veliki zidni i stropni model, zahvaljujući teleskopskoj cijevi, mogu se brzo i jednostavno duljinom prilagoditi želji i potrebi korisnika. Stropna svjetiljka produljuje se do čak 2 metra, pa se može postaviti iznad stola blagovaonice, ali i iznad manjeg pomoćnog stolića, pokraj uzglavlja kreveta ili kao vertikalna intervencija u unutrašnjosti prostora, naglašavajući ili dijeleći prostor. Produljivanjem zidne svjetiljke, njezina uloga od ambijentalne postaje funkcionalna -bilo da se radi o čitanju, radu ili blagovanju. Kod svih Baluna modela, zahvaljujući sjenilu na staklenoj kugli koja se rotira za 360 stupnjeva, lako se utječe na direktno ili indirektno osvjetljenje prostora u kojem se svjetiljka nalazi.

Baluna_Floor_BA-F Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Dizajn
"Dizajniranjem Balune, cilj nam je bio oblikovati svjetlo. Svjetlo ispunjava prostor i utječe na raspoloženje, a mi smo željeli preuzeti kontrolu nad ovim procesom. Pažljivo smo birali staklenu kuglu koja na Baluni ima ulogu difuzora, imajući u vidu način na koji raspršuje svjetlo te kakav je osjećaj dodirnuti je. Kugla je proizvedena od ručno puhanog opalnog stakla iz svjetski poznate tvornice u Italiji. Njena površina je glatka, dodir prstiju ne ostavlja trag, a spoj s tijelom svjetiljke je besprijekoran. Kao izvor svjetla unutar kugle odabrali smo LED žarulju koja osigurava savršenu raspršenost osvjetljenja, bez vidljivih razlika u njenom intenzitetu", kaže Filip Despot, jedan od dizajnera."Svi konstruktivni dijelovi su skriveni, nevidljivi. To nam je bilo izuzetno važno, stvoriti elegantno, homogeno tijelo bez vidljivih dijelova i žica".

Baluna_Tabel_BA-T Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Preciznost i proizvodnja
Iako tržište nudi već gotove dijelove za rasvjetna tijela, Grupa i njihovi suradnici uhvatili su se u koštac sa svim funkcionalnim detaljima ove kolekcije i razvili ih od nule do savršenstva. Primjer toga je i dimer za kontrolu intenziteta svjetla, razvijen posebno za Baluna kolekciju od strane hrvatskih stručnjaka za elektroniku.

Baluna_Table_Wall_BA-TW Baluna - nova kolekcija rasvjete hrvatskog proizvođača Grupa

Svaki detalj Balune prošao je kroz ruke majstora i dizajnera, pa su i njezini funkcionalni dijelovi, uključujući prekidač za paljenje, strujni kabel te pjeskarene zatezne prstene, dizajnirani i izvedeni tako da se besprijekorno uklope u formu tijela svjetiljke. Čak je i površina svjetiljke dio tog funkcionalnog putovanja. Otkrivanjem promjena u površinskoj obradi dodirom, od glatke do pjeskarene teksture, sugerirana je i funkcija skrivena ispod površine. Takvom suptilnom komunikacijom dizajneri su postigli eleganciju tijela svjetiljke, naglašavajući svoje promišljanje o svakom detalju ove kolekcije. Na kraju, ipak, finalna uporaba proizvoda je zbog svoje  multifunkcionalnosti u prostoru - prepuštena korisniku
Publisher:
gradimozadar.hr