tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kreće prva energetska obnova škole u Zadru

11 godina s Vama!

Kreće prva energetska obnova škole u Zadru

Foto: Silvija Jurin
Ravnatelj Bernardo Kotlar na vrijeme prepoznao važnost obnove školske zgrade
U prostorijama O. Š. Smiljevac predstavljen je projekt energetske obnove te škole. Projekt vrijedan 5.497.708,19 kn sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020” u iznosu od 1.918.930,96 kn te Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i fonda Europske unije u iznosu od 1.919.958,27 kn. Projekt provodi Grad Zadar u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetska_obnova_Smiljevac Kreće prva energetska obnova škole u Zadru
Provedba projekta obavezna je do 30. travnja 2019. godine

Energetska_obnova_Zadar_11 Kreće prva energetska obnova škole u Zadru


Ciljevi projekta su: smanjenje potrošnje energije u zgradi, doprinos korištenju prirodnog plina kao izvora energije i smanjenje CO2 na području Grada Zadra.

Na predstavljanju je uvodnu riječ imao ravnatelj škole Bernardo Kotlar koji je na početku izrazio zadovoljstvo što je baš “njihova škola, Osnovna Škola Smiljevac, prva ušla u program energetske obnove. Nakon što je pozdravio sve prisutne uključujući i one koji su radili na projektu (Gradonačelnika Branka Dukića, Darka Kasapa, Matka Segarića, Anu Bajlo i Teu Grašo) dodao je kako se raduje završetku ovog projekta koji će im omogućiti puno bolje uvjete rada. Na kraju je pozvao sve ravnatelje ostalih škola da se aktivno uključe u program energetske obnove zgrada uz napomenu kako je i sam imao određenu dilemu oko realizacije projekta dok nije osjetio dobrobit u kvaliteti života.

Energetska_obnova_Zadar_4 Kreće prva energetska obnova škole u Zadru
Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić također je prisustvovao predstavljanju projekta

Nakon što je gradonačelnik Branko Dukić naglasio važnost ovoga projekta jer objedinjuje dva strateška područja; školstvo i energetsku učinkovitost, pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap predstavio je projekt. Projekt je opisao kao zahtjevan te je u kratko objasnio sve njegove faze i načine financiranja. Tako znamo da će se projektom sufinancirati sljedeće aktivnosti:

 • Glavni projekt energetske obnove
 • Radovi na energetskoj obnovi
 • Stručni nadzor građenja
 • Projektantski nadzor i poslovi koordinatora zaštite na radu tijekom građenja
 • Energetski pregled i energetski certifikat
 • Promidžba i vidljivost Projekta
 • Upravljanje Projektom i administracija
 • Stručna podrška partnera Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Energetska_obnova_Zadar_5 Kreće prva energetska obnova škole u Zadru

O.Š.Smiljevac pripadala je energetskom razredu C, a nakon obnove očekivani energetski razred biti će A. Aktivnosti koje će se provesti u cilju tog ostvarenja su:

 • Povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice postavljanjem fasadnog sustava izolacije s EPS pločama debljine 10 cm. Na stropove prema vanjskom zidu predviđena je izrada ovješenog stropa s vlagootpornim gipskartonskim pločama iznad kojih će se postaviti mineralna vuna debljine 15 cm kao izolacija
 • Zamjena dotrajale stolarije energetski učinkovitijom pretkomornim prozorima s dvostrukim staklom s low-e premazom
 • Toplinska izolacija ravnih i kosih krovova koja obuhvaća postavljanje sustava izolacije mineralnom vunom debljine 15 cm, a na dio ravnih krovova postavit će se EPS stiropor debljine 15 cm
 • Unapređenje sustava grijanja (prelazak na prirodni plin) uključujući prenamjenu postojeće kotlovnice i ugradnju digitalne regulacije s termostatskim radijatorskim ventilima
 • Zamjena unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom provest će se zamjenom trenutne unutarnje rasvjete s LED rasvjetnim tijelima
 • Očekivani rezultati su godišnja ušteda za potrebom toplinske energije za grijanje od oko 380.000,00 kWh, što godišnje daje smanjuje emisije C02 od 77%. Osim znatne uštede energije, poboljšat će se boravak u školi i osigurati dugotrajnost same zgrade.

Energetska_obnova_Zadar_8 Kreće prva energetska obnova škole u Zadru

Ravnatelj Bernard Kotlar za GZD portal je otkrio što je sve škola do sada obnovila
-Kompletno su obnovljeni podrum, centralno grijanje i namještaj. Zatim, obnovljeno je dvorište s okolišem, dok su prozori obnovljeni oko 90%. Mnogo se novaca troši na sredstva za rad koja nam omogućuju održavanje nastave sa najsuvremenim alatima. Tako smo u učionice uveli projektore, laptope, platna i ostala tehnička rješenja. Prošle smo godine razvili i mrežnu povezanost škole gdje se istovremeno može priključiti 4000 korisnika... Moramo ulagati jer nam je prioritet razvijati se, a osim toga živimo u svijetu gdje je dio tehnologije standard zbog čega i moramo pratiti trendove. Škola mora biti pristojno ali i ugodno mjesto kako bi imali preduvjete za obavljanje kvalitetnog rada.
Publisher:
gradimozadar.hr