tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Završio prvi ciklus nzeb radionica

11 godina s Vama!

Završio prvi ciklus nzeb radionica

Kako ugraditi prozore? Kako umanjiti utjecaj toplinskih mostova? Kako testirati zrakopropusnost? Samo su neka od pitanja na koja su dali odgovor docent Bojan Milovanović i prof. Ivana Banajad Pečur
Predavanje o nzeb principima obišlo je Split, Rijeku, Zagreb i Osijek, nakon kojih ova skupina stručnjaka s Građevinskog fakulteta u Zagrebu vjerujemo neće stati.

Bojan_Milovanovi Završio prvi ciklus nzeb radionica

Dio je ovo obavezne edukacije, u koju se poželjno uključiti ako kao projektni ured, arhitekt, nadzor, voditelj gradilišta, izvođač radova ili prodavatelj proizvoda za ugradnju namjeravate ravnopravno sudjelovati u budućim projektima.

Naime NZEB ili hrvatski ZG0E standard je već na snazi i obavezujući je za sve zgrade kojima su korisnici javne ustanove, a od 2020. će biti obavezan u primjeni i za privatne zgrade, objavljeno je u Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama NN 128/2015

Članak 48. ovog propisa kaže:
Zgrada gotovo nulte energije jest zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva. Ta gotovo nulta, odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi na zgradi ili u njezinoj blizini, a za koju su zahtjevi utvrđeni ovim propisom. Od 31. prosinca 2020. sve nove zgrade moraju biti »zgrade gotovo nulte energije«; a nakon 31. prosinca 2018. nove zgrade koje kao vlasnici koriste tijela javne vlasti moraju biti »zgrade gotovo nulte energije« (Cijeli propis možete preuzeti ovdje: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/438515.pdf)

Zagreb_nzeb_1 Završio prvi ciklus nzeb radionica


Kvalitetan projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, već i onaj koji Vam povećava ugodnost boravka, osigurava čist zrak unutar zgrade, poboljšava Vaše zdravlje te na kraju, onaj koji Vas čini sretnim i zadovoljnim uz dobro uložen novac.


Činjenice

Utjecaj toplinskih mostova je veći što je debljina izolacije veća, te djelovanje toplinskih mostova treba što više oslabjeti. Samo je jedna od niza važnih činjenica u postizanju visokih energetskih svojstava zgrade.

Što se primjerice ugradnje prozora tiče činjenica je da je jako dobar prozor samo onaj koji je kvalitetno ugrađen, a kako treba izgledati pravilno ugrađen prozor odgovor daje ovo predavanje.


Ovim programom stručnog usavršavanja svi polaznici dobili su nova znanja koja obuhvaćaju sljedeće:


· Definicija zgrade gotovo nulte energije i zahtjevi za te zgrade ovisno o namjeni i klimatskim uvjetima lokacije zgrade.

· Izvedba elemenata ovojnice zgrade (temelja, zidova, krovova, …) s naglaskom na pravila ugradnje uz korištenje proizvoda kojima se mogu zadovoljiti definirani zahtjevi

· Prikaz detalja kod ugradnje prozora i vrata koje treba zadovoljiti kako se ne bi javljala naknadna građevinska šteta

· Utjecaj toplinskih mostova i njihovo minimiziranje

· Kako ostvariti zahtjev zrakopropusnosti, kada i kako (Blower door) ga ispitati kako bi se minimizirali troškovi rješavanja grešaka

· Pravila izvedbe kontaktne i ventilirane fasade s posebnim osvrtom na najčešće gr

Ovu su besplatnu radionicu sponzorirali i neki proizvođači materijala za ugradnju poput tvrtki ROCKWOOL i FIBRAN.

nzeb_Zagreb Završio prvi ciklus nzeb radionica


O svim budućim radionicama ćemo Vas pravovremeno izvještavati na stranicama gradimozadar.hr

Ako želite da se ovakva radionica održi i u Zadru, molimo da nam putem adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljete Vaš kontakt s iskazom interesa!
Publisher:
gradimozadar.hr