tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Danske zvijezde iz studija CEBRA na Danima arhitekata 2.0

11 godina s Vama!

Danske zvijezde iz studija CEBRA na Danima arhitekata 2.0

Danske zvijezde iz studija CEBRA na Danima arhitekata 2.0
Najveće stručno okupljanje hrvatskih arhitekata Dani arhitekata 2.0 će od 3. do 5. svibnja ove godine u Rovinju okupiti renomirana imena hrvatske arhitekture i mlade hrvatske arhitekte u usponu
Tema drugog izdanja ove konferencije bit će obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke. U sklopu Dana arhitekata 2.0 Hrvatska komora arhitekata će i ove godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade: Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat.

Posebni gosti drugog po redu godišnjeg skupa u organizaciji Hrvatske komore arhitekata su danski arhitekti iz studija CEBRA, laureati nagrade Architizer A+ Award (2013.) i nagrade Building of the Year 2015. portala ArchDaily. Svoja iskustva u arhitekturi na konferenciji će podijeliti i naši renomirani arhitekti-vizionari, akademik Nikola Bašić i Idis Turato.

„Arhitektura je istovremeno i poriv i poziv i biznis. Za izgradnju kuće, škole ili javne zgrade potreban je novac. Arhitekture nema bez investitora, bili oni privatni ili javni, a hoće li arhitekt dobiti priliku za projektiranje i realizaciju svog projekta dijelom ovisi o tome i koliko je uspješan kao poduzetnik. Na Danima arhitekata 2.0 želimo raspraviti koji su sve elementi potrebni za poslovni uspjeh arhitekata u Hrvatskoj te što fakulteti mogu napraviti da mlade ljude bolje pripreme na poslovne i stručne izazove 21. stoljeća”, obrazložila je temu ovogodišnje konferencije dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Kako su u poduzetništvu uspjele zvijezde hrvatske arhitekture, a kako se na tržištu danas probijaju mladi arhitekti, doznat ćemo iz tema programa: STARarhitekti i  STARTarhitekti. Pregled poslovne prakse arhitekata s publikom će podijeliti arhitektonski uredi koje je prepoznalo tržište, struka i domaća javnost. Arhitekti iz nagrađivanog arhitektonskog studija 3LHD govorit će o prvih 20 godina poslovanja, a njihovi uspješni kolege iz ureda NFO podijelit će iskustva ureda koji je 10 godina na tržištu. Iz perspektive arhitekta u usponu na konferenciji će govoriti mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović, koji je prošle godine dobio prvu nagradu na prestižnom međunarodnom natječaju Shinkenchiku za projekt kuće-kolaža, te kolega Pero Vuković, koji se nakon rada kod jednog od najvećih svjetskih arhitekata odlučio vratiti u Hrvatsku.

H
rvatski arhitekt Vedran Mimica, profesor arhitekture na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu i bivši dugogodišnji dekan arhitektonskog Instituta Berlage u Rotterdamu, temi će pridonijeti usporedbom našeg obrazovanja s američkim i nizozemskim. Christian Kühn, prodekan studija arhitekture na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien), govorit će o granicama akademskog obrazovanja. Na Danima arhitekata 2.0 bit će prisutni i dekani triju arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj koji će prisutnima dati odgovor na pitanje pripremaju li naši fakulteti mlade arhitekte na poslovne i tehnološke izazove 21. stoljeća.

Osim o obrazovanju arhitekata, na Danima arhitekata 2.0 bit će riječi i o arhitektonskom oblikovanju obrazovnih institucija. Tako će o novim konceptima zgrada za odgoj i obrazovanje govoriti naši nagrađivani arhitekti Iva Letilović i Dinko Peračić. Podsjećamo, Peračić i  Roman Šilje autori su projekta „Građevinski fakultet Osijek“, za koji su prošle godine dobili Medalju za arhitekturu Komore arhitekata. Više o projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje sudionici će sigurno doznati i od danskih arhitekata iz CEBRA-e, koji su na međunarodnoj sceni poznati po radu u ovom području. Projektirali su, primjerice, dansku školu Bakkegaards, koja je 2006. nominirana za prestižnu nagradu Mies van der Rohe.

Prigodno uz temu obrazovanja, konferencija će obuhvatiti i radionicu o arhitekturi za najmlađe. „Malu školu arhitekture“ Komora će održati u suradnji s Gradom Rovinjem, te će u programu sudjelovati osnovnoškolci iz tri rovinjske škole.
Publisher:
gradimozadar.hr