tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder

10 godina s Vama!

U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder

Foto: GRAĐEVINAR
U Sankt-Peterburgu na području Lakhta završava se gradnja znanstveno-edukativnog kompleksa sa najvišim neboderom u Rusiji
U Sankt Peterburgu se gradi znanstveno-edukativni kompleks sa sportskim i zabavnim sadržajima te vanjskim amfiteatrom i neboderom.
Sa svoja 462 m taj će neboder biti najviša zgrada u Rusiji i druga najviša građevina u Europi nakon Ostankinskog televizijskog tornja (540 m).

Lakhta_st._Petersburg_2 U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder

Jedna od zanimljivosti gradnje jest ta da je izvedba dna betonske ploče sandučastog temelja registrirana u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveća kontinuirana ugradnja betona. U tu je svrhu upotrijebljeno 19.624 m3 betona. Zakrivljeni neboder inspiriran je švedskom utvrdom Landskrona, koja je izgrađena početkom 14. stoljeća, te tvrđavom Nyenschantz koja je izgrađena u 18. stoljeću u obliku peterostrane zvijezde kako bi se s nje pružao što širi pogled u daljinu.

Lakhta_st._Petersburg_4 U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder

Zanimljivo je i to da je Centar projektiran kako bi zadovoljavao visoke sigurnosne standarde koji omogućuju to da nosiva konstrukcija bude na jednoj jezgri, čak i ako se svih deset potpornih stupaca uruši. Zgrada je projektirana tako da može podnijeti četiri sata požara bez ikakvih konstrukcijskih oštećenja.

lakhta_temelji U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder

Gradnja je započela 30. listopada 2012., a završetak projekta očekuje se krajem 2018.

Sve detalje o projektu pronađite u časopisu GRAĐEVINAR 2/2018

lakhta U Sankt Peterburgu se završava najviši ruski neboder


Publisher:
gradimozadar.hr