tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zeleni hoteli – novi standardi sigurnosti, komfora i zdravlja

11 godina s Vama!

Zeleni hoteli – novi standardi sigurnosti, komfora i zdravlja

Foto: HGK
Budućnost hrvatskog turizma leži u održivom turizmu i razvoju energetski učinkovitih smještajnih kapaciteta
Konferencija Zeleni hoteli – novi standardi sigurnosti, komfora i zdravlja održat će se u četvrtak, 5. srpnja, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na adresi Rooseveltov trg 2, u Zagrebu. Konferenciju pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva turizma zajednički organiziraju Danfoss, Rockwool, Wilo i Hauska & Partner.

Budućnost hrvatskog turizma leži u održivom turizmu i razvoju energetski učinkovitih smještajnih kapaciteta. Primjena mjera energetske učinkovitosti u hotelima rezultira smanjenjem potrošnje svih energenata, povećanjem sigurnosti, pouzdanosti i radne učinkovitosti, tehničkim unaprjeđenjima i sniženim troškovima održavanja.

Dubinskom energetskom obnovom hotela i certificiranjem istih u kategoriju „zelenih“ promiče se održivost korištenjem obnovljivih izvora energije, ekoloških sredstava za čišćenje, ekološki proizvedene hrane i drugog. Očekuje se da se primjenom ovog koncepta poveća mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva u sektoru turizma. Procjenjuje se da se kreiranjem jednog novog radnog mjesta u osnovnoj turističkoj industriji stvara ili zadržava jedno i pol dodatno radno mjesto ili indirektni posao u ekonomiji vezanoj za turizam. Također, turisti koji su u potrazi za „zelenim“ turizmom, prema različitim međunarodnim statistikama, spremni su izdvojiti više novaca za ovakvo iskustvo.

Na konferenciji će biti riječi o koristima dubinske energetske obnove u turizmu i kako doći do sredstava u kontekstu Poziva za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Bit će riječi i o tome kako dubinska energetska obnova doprinosi boljim standardima sigurnosti, komfora i zdravlja turista. Osim o najnovijim trendovima u ozelenjivanju turizma, govorit će se i o ulozi i koristima certifikata ekološke održivosti.

Na konferenciju se možete prijaviti putem e-adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program konferencije:

  • 9.30 - 10.00 Okupljanje sudionika
  • 10.00 - 10.05 Pozdravni govori: Želimir Kramarić, direktor Sektora za turizam, HGK,  Kemal Lojo, direktor razvoja za jadransku i crnomorsku regiju, Danfoss
  • 10.05 - 10.30 Predstavljanje Poziva za bespovratna sredstva – kome je namijenjen, kako doći do sredstava, koji su ciljevi? Predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike
  • 10.30 - 11.15 Novi standardi sigurnosti, komfora i zdravlja i njihov utjecaj na rejting i profitabilnost hotela, Energetska obnova u funkciji unapređenja sigurnosti s primjerima rješenja iz prakse ,predavanja predstavnika ROCKWOOL-a, Danfossa, Wila
  • 11.15 - 12.00 Panele diskusija, teme: - Kako se energetska obnova odražava na hotele - što dobivaju u smislu smanjenja troškova i tehničkih unapređenja ? - Što dobivaju turisti, u smislu kvalitete usluge (sigurnost, komfor i zdravlje) i doživljaja i usluge? - Uloga dubinske energetske obnove i inovacija u povećanju konkurentnosti hrvatskog turizma? Sudionici: MZOE, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, predstavnik organizatora, predstavnik hotela koji je proveo energetsku obnovu u nekom segmentu i uveo OIE
  • 12.00 - 12.10 Kratka pauza
  • 12.10 - 12.30 Izazovi održivog (zelenog) turizma, Dr. sc. Hrvoje Carić, Institut za turizam
  • 12.30 - 13.15 Panel diskusija, teme: - Kako napreduje ozelenjivanje hrvatskog turizma - izazovi i perspektive ?- Ozelenjivanje kao potencijal za zapošljavanje lokalnog gospodarstva i stanovništva - Iskustva u dodjeli znaka zaštite okoliša EU Ecolabel (postupak, najvažniji kriteriji, primjeri iz drugih zemalja, komunikacija i prepoznatljivost među turistima iz EU, korištenje drugih proizvoda s oznakom EU Ecolabel, s izuzetkom hrane), Sudionici: predstavnik Instituta za turizam, HGK, MZOE i/ili Vita projekt te hotelskog lanca Maistra (znak Nature Friendly Green Energy) i hotela Ola (koriste madrace s oznakom ECO Label)
  • 13.15 - 13.25 Zaključno
  • 13.25 - 14.00 Domjenak

(organizator zadržava pravo manjih izmjena u programu)
Publisher:
gradimozadar.hr