tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Možemo li Jadransko more održati čistim?

11 godina s Vama!

Možemo li Jadransko more održati čistim?

Foto: Green sail
Korištenjem ribičkog štapa s mrežom svaka brodica može pomoći čistoći Jadranskog mora upozorava Green sail

Jadransko more često se opisuje kao kristalno čisto te svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta. No, s porastom popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom. Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune.  

 

GS-4 Možemo li Jadransko more održati čistim?

 

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, lokalno stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki pak znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina. 

 

one-action-4 Možemo li Jadransko more održati čistim?

 

Inicijativa Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i efikasnog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima. 

 

GS-3 Možemo li Jadransko more održati čistim?

 

Pogledajte Video o praksi i prednostima korištenja ribičkog štapa s mrežom.

 

GS-2 Možemo li Jadransko more održati čistim?

 

Sail Croatia

Više 

Publisher:
gradimozadar.hr