gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
PVC prozori : trenutno najbolji izbor uloženog i dobivenog

PVC ili DRVENI PROZORI
PVC kao materijal ima visoka izolacijska svojstva u kombinaciji sa ugrađenim okovom višestrukog zatvaranja , silikonskih brtvi i LOW-e+ termopan staklima , daje visoki faktor izolacije K=1,1W/m2 , što prevedeno znači : ako stan zagrijevamo na 20 celzija , a vani je 0 celzija na unutrašnjoj stijenci prozora ćemo imati 17 celzija što je vrlo zadovoljavajuće.
PVC prozore možete izabrati u raznim bojama i vjernim imitacijama drva.

ALUMINIJ :

Prozori izrađeni od aluminijskih profila sa prekinutim termičkim mostom su također vrlo kvalitetni prozori , ali se od PVC prozora razlikuju po izolaciji . Ustvari je PVC kao materijal izolator , a aluminij vodič , stoga se u aluminijski profil ugrađuje PVC traka radi poboljšanja svojstvo izolacije .

Prvo pitanje koje postavljate sami sebi kod promjene vanjske stolarije je koji materijal odabrati.Uzimajući u obzir da je moguć odabir između tradicionalnog drveta, modernog aluminija i sveprisutnog PVC-a.

Najbolju izolaciju Vašeg prostora postignut ćete sa PVC-om budući da je plastika sama po sebi kao materijal izolator čiji faktor toplinske provodljivosti iznosi k=1.1. To bi značilo da kod tog proizvoda postoji minimalan gubitak toplinske energije prema van u hladnim mjesecima kao i sprečavanja ulaska topline u vrijeme ljeta. Sami PVC prozori su iznutra ojačani pocinčanim čeličnim ojačanjima zbog fizičke čvrstoće te kao takvi jednostavni za održavanje. Brtvljenje je izvedeno sa sivim slikonskim brtvama koje se nalaze na štoku i krilu i sposobne su izdržati toplinska naprezanja utjecana vremenskim atmosferijama budući da su postojane kod varenje PVC profila koje se odvija na 240 stupnjeva celzija. Sam izgled stolarije možete definirati sa preko dvadeset boja i dekora.

Aluminijski prozori imaju nešto lošija svojsta izolacije jer je aluminij vodič koji provodi toplinu i hladnoću tako da aluminijski prozori koji posjeduju isprekidani termički most imaju koeficijent k=2.8. Njihova izrada je nešto jednostavnija jer nema varenja spojeva što može biti prednost kod eventualnih oštećenja koja je u tom slučaju lakše sanirati. Izbor boja i dekora je puno veći u odnosu na PVC prozore i vrata a zbog svoje težine i fizičkih odnosno mehaničkih svojstava moguće je raditi veće otvore u odnosu na PVC. Preporuka kod stambenih zgrada je ta da se ulazi u same zgrade, prozori u stepeništu te vrata u podrumskim prostorima izrađuju od alumnija koji ne mora imati isprekidani termički most te samim tim mu je i cijena prihvatljivija.

Drvo kao tradicionalni materijal gubi bitku sa PVC-om i aluminijom pogotovo kod više stambenih zgrada jer zahtjeva veću brigu i održavanje.

 

ALU - PVC stolarija razlike - prednosti

ALU profili imaju neke prednosti i određene mane u odnosu na PVC kao što su:

mane ALU profila
1. velika toplotna provodljivost aluminijuma - loš K faktor (može se rešiti sa prekidom termičkog mosta - tzv. termo profili ali su isti znatno skuplji)
2. aluminijum pod atmosferskim uticajima kooridira što znači da vreme utiče na materijal i potrebna mu je odgovarajuća zaštita
3. površinska zaštita se izvodi eloksažom koja je nanesena u par mikrona i osjetljiva je na mehanička oštećenja ili plastifikacijom kod koje je problem temperaturnog diletiranj različitih materijala 
4. spojevi elemenata nisu vareni te tu praktično nema nikave zaštite od korozije pa tu prozori počinju prvo koorodirati (delimična zaštita se ostvaruje korišćenem

epoksidnim lepilom kojim bi trebali da se lepe mesta spajanja profila)

prednost ALU profila 
1. ogromna razlika u mehaničkim svojstvima u odnosu na PVC

mane PVC profila 
1. loša mehanička svojstva zbog kojih se profili moraju ojačavati sa čeličnim profilima 
2. zbog različitog temperaturnog diletiranja čelika i PVC elemet nije stabilan 
3. pojačanjem čeličnim profilima smanjuju se toplotna svojstva

prednost PVC profila 
1. kompaktan materijal u celom presjeku (osim profila sa folijom tzv. profili u boji hrast mahagoni i dr.) 
2. dobra toplotna svojstva 
3. relativno niska cena 
4. spojevi elemenata vareni tako da celi element čini praktično jednu cjelinu

Ocijeni uslugu ili proizvod.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Publisher:
gradimozadar.hr