tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata

11 godina s Vama!

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata

Foto: TZ Zadar
U gradskoj loži održavati će se od 2.10. do 17.10. godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata

Godišnja izložba koja će se upriličiti u Zadru prikazati će ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. godini.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti projekte poput Osnovne škole ‘Žnjan-Pazdigrad’, koji je nagrađen nagradom 'Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017. godinu. 

 

pozivnica_uha_zda Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata

 Nova škola u splitskom kvartu koji se postepeno transformira iz poljoprivredne suburbije u stambeno naselje nije projektirana samo kao mjesto edukacije, već i kao središnji javni i rekreativni prostor kvarta u kojemu je zajednički prostor eklatantno izostajao.

 Iza dosljedno provedenog programa i savladavanja zahtjevne topografije stoji niz projektantskih odluka koje podržavaju potrebnu determiniranost koliko i slobodu korištenja prostora. Značajan nagib terena pretvoren je iz nedostatka u prednost, umnoživši prostor kompozicijom ploha koje se protežu jedna iznad druge. Među fluidno pak organiziranim sadržajima škole vješto su pozicionirani sportski sadržaji kao i otvoreni prostori, dostupni svim stanovnicima. Škola i javni prostor susjedstva skladno koegzistiraju kao dva isprepletena programa.

 U ambijentu kojemu predstoji saniranje posljedica legislativnog vakuuma dodatno je ‘edukativna’ pojavnost ovako organizirane škole u golom betonu, tek s tipografskim intervencijama, koja stavlja imaginaciju i kreativnost ispred materijalnih vrijednosti.

 Dorađenim projektiranjem svakog pojedinog unutrašnjeg i vanjskog prostora i njihovih korelacija ova arhitektonsko-urbanistička struktura ‘društvenog standarda’ u kratko je vrijeme zaživjela kao prostor zajedništva i doslovno podigla društveni i urbani standard čitavom okruženju.

 

Također će biti izloženi projekti 'Kuća za dvoje' Bogdana Budimirova, koja je nagrađena nagradom Drago Galić. Kao i dva  projekta nagrađena nagradom Bernardo Bernardi: Mali Arsenal Ive Letilović i Igora Pedišića, te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Dinka Peračića.

 

Biti će prikazana i ostala arhitektonska ostvarenja koja su prošla proces nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2017. godini.

Publisher:
gradimozadar.hr