tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike

11 godina s Vama!

Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike

Linoleum i vinil savršena su podna riješenja kojima se postiže ujednačenost svih površina u javnim zgradama, a sve se više primjenjuju i pri uređenju privatnih objekata
Riječ je o dva naizgled vrlo slična materijala, koja se razlikuju u svom sastavu. Dok je linoleum gotovo sto posto prirodan materijal, čija je unutarnja struktura jednaka njegovoj površini, pvc je sintetički materijal, čiji se površinski sloj definira naknadno.


Danas većina kupaca, mnogi mediji, pa čak i prodavatelji u specijaliziranim trgovinama izjednačavaju pojam linoleuma s vinil podnim oblogama


1180x664_Marmoleum_Marbled_3254 Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
1480407458464-B Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Marmoleum - Forbo

I dok je jedan prirodan, a drugi dobiven umjetnim putem, danas se vode dvojbe oko ispuštanja CO2 u proizvodnom procesu materijala, budući da vinil uz sve napredniju tehnologiju čak reciklira vlastiti otpad i potom ga ubacuje u vlastiti proizvod. Primjerice čitava podloga LVT (luksuzni vinil) proizvoda tvrtke Forbo načinjena je od vlastitog otpada tj. 20% recikliranog materijala.

Linoleum_Tarkett Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Linoleum Tarkett

Linoleum, kojeg je još davne 1860. godine izumio Frederick Edward Walton, tvorevina je nastala od lanenog ulja, borove smole, plutenog praha, siječke, vapnenca, a najčešće dolazi na jutenoj ili platnenoj podlozi. Pigmenti se obično dodaju kako bi se postigle zanimljive varijante završnih boja. Lijep, održiv i u skladu s okolišem, linoleum je izrazito izdržljiv.

nora_grano_key_visual_26428_1000x750px Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Linoleum - Nora

Riječ je dakle o prirodnom, fleksibilnom i izdržljivom materijalu, koji nalazi široku primjenu u interijerima javnih i privatnih objekata. Njegova je jedina mana negativan utjecaj vlage prilikom montiranja.


Stupite li u prodajni centar za podove s namjerom da kupite podnu oblogu od linoleuma, nemojte se iznenaditi ponude li vam prodavači PVC, ili pak obratno

1180x664_Allura_Colour_C68018-C68034_coffee_corner_office Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Vinil - Forbo

PVC (polivinil klorid) ili jednostavno vinil potpuno je isti pojam i nosi naziv ove podne obloge, čija struktura je najčešće bijele boje, dok je površina dostupna u gotovo svim zamislivim varijantama boja i uzoraka, budući da nastaje tiskanjem. LVT ili luksuzni vinil podovi spoj su prirodnih uzoraka i najinovativnijih varijanti vinila. Vinil je pak za razliku od linoleuma podložan habanju iako je moderna proizvodnja uvelike poboljšala njegovu otpornost. Ipak, njegova je najveća prednost povoljnija cijena i širok spektar boja i uzoraka.

Obje su podne obloge dostupne u varijantama ploča ili rolama.

Vinil_Forbo3 Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Vinil - Forbo
1180x664_Allura_Wood-Stone_a63499-w60308_office_meeting_room Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
LVT Forbo

Vinil_Forbo_1 Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Vinil - Forbo

LVT_Tarkett Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
LVT - Tarkett

LVT_Tarkett1 Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
LVT - Tarkett

Vinil_vozila_Forbo Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Vinil - Forbo

vinil_Tarkett Linoleum vs vinil - sličnosti i razlike
Vinil - Tarkett

Publisher:
gradimozadar.hr