tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Do stabilnog temelja u dva do tri dana

11 godina s Vama!

Do stabilnog temelja u dva do tri dana

Uretek
Foto: Uretek
Sanacija temeljnog tla bez kopanja i podbetoniranja

Pukotine na objektu najčešće su znak slijeganja temelja, odnosno problema s tlom. Do slijeganja temelja dolazi zbog promjena u tlu, kako zbog prirodnih utjecaja, tako i zbog ljudskih. Najčešći uzroci vezani su uz utjecaj vode (oborinske, sanitarne, podzemne) koja svojim djelovanjem dovodi do omekšavanja, odnosno ispiranja tla i samim time smanjenja čvrstoće i nosivosti.

 contesto4-300DPI_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

  

Pored vode, čest uzrok su i suše, zatim stabla u neposrednoj blizini, nadogradnje objekta, vibracije od prometnica i potresa, te iskopi u blizini objekta. Nažalost, kada se pukotina pojavi, tada je već prekasno raditi samo na uklanjanju uzroka, već treba pristupiti stručnoj sanaciji temelja, odnosno poboljšanju temeljnog tla koje ćemo ovdje predstaviti.

  

DEEP_INJECTIONS_int_Pagina_04_Immagine_0004_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

 
URETEK Deep Injections ili tehnologija dubinskog injektiranja, metoda je koja je u svijetu prisutna već oko 30 godina. Njome se, za razliku od zastarjelih metoda, ugroženom tlu povećava čvrstoća kako bi mu se povećala nosivost. Kod ovog načina specijalna smola u tekućem stanju se injektira ispod temelja, najčešće sve do dubine 3-4 m. Po izlasku iz cijevi smola se širi u svim smjerovima velikom silom ekspanzije, zbijajući tlo i popunjavajući šupljine, te se nakon svega nekoliko sekundi suši i otvrdnjava čineći tako tlo čvrstim i stabilnim. Za razliku od klasičnih metoda koje kao materijal koriste uglavnom beton odnosno cement, injektiranje smolom upotrebljava materijal vrlo male težine koja ne dovodi do dodatnog opterećenja tla.

 Konstrukcijska_pukotina_-_vrlo_esto_na_mjestu_slijevanja_vode_sa_krova_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

 

Tradicionalne metode zahtijevaju angažman građevinskih strojeva i posada uz nemale devastacije okoliša i znatno duže trajanje zahvata. Današnje poliuretanske smole imaju trajnost više od 120 godina i postižu tlakove ekspanzije u tlu i do 10.000 kPa što im omogućava primjenu u svim kategorijama tla i dubine injektiranja i do 15 m.

  

P7291944_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

  

Ono za što je klasičnom metodom nekad bilo potrebno 2-3 tjedna invazivnih građevinskih radova, danas se izvodi za svega 2-3 dana, bez narušavanja svakodnevnih aktivnosti u objektu. Poliuretanska smola neškodljiva je za okoliš, te je hidrofobna (vodootporna), pa ujedno i smanjuje utjecaj vlage na temelje. Osim za injektiranje ispod temelja, uspješno se koristi i za podizanje (poravnavanje) podova i prometnica.

  

Uretek_Deep_Injections-slika300DPI_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

 Uretek_logo_300DPI_compressed Do stabilnog temelja u dva do tri dana

Publisher:
gradimozadar.hr