tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama

11 godina s Vama!

Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama

ACO Građevinski elementi d.o.o.
Ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju javnih prostora u pojedinim investicijskim ciklusima uključuje infrastrukturne radove na uređenju prometnica, izgradnju poslovnih zona kao i zaštitu povijesnih dijelova gradova i naselja.

Pri projektiranju javnih površina uvode se moderni elementi oblikovanja korištenjem novih materijala, a u zaštićenim zonama gradskih središta njeguju se tradicionalne metode oblikovanja ulica i trgova. Tom se prilikom svi oblikovni i funkcionalni elementi, pa tako i elementi odvodnje, trebaju prilagoditi traženim uvjetima. 

 

Od elemenata odvodnje očekuje se neupadljivost i funkcionalnost uz oblikovanje s osjećajem za duh prostora korištenjem odgovarajućih materijala. 

 

Dugogodišnjim iskustvom primjene sustava odvodnih kanala tipa ACO Qmax ili ACO SlotTop kanala slivnim profilima od nehrđajućeg čelika, pocinčanog čelika ili lijevanog željeza višestruko smo potvrdili da se ovakvi odvodni kanali uvijek mogu diskretno uklopiti u materijale opločenja i obloge gradskih trgova i cesta.

 

Jedan izvrstan primjer je povijesna rovinjska ulica Carera u koju je duž 400 metara integriran kanal sa slivnim profilom „Šlic ili Slot“ koji se decentno utopio u povijesnu kamenu obloge ulice.

 

Poseban iskorak u prilagoðavanju potrebama odvodnje u zaštićenim povijesnim gradskim jezgrama predstavlja ACO Multiline Freestyle program rešetki iz lijevanog željeza s velikim izborom posebno oblikovanih rješenja, kao i jedinstvenom mogućnošću izrade vlastitog dizajna rešetke kojom se može naglasiti motiv ili uzorak iz povijesnog naslijeða svake pojedine regije ili grada.

  

aco-3 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama

    

Sličan princip oblikovanja omogućen je i u izradi poklopaca revizijskih okana za sva prometna opterećenja kod kojih se može lijevano željezni poklopac personalizirati s grbom grada ili drugim specifičnim motivom. Posebno diskretan dojam poklopaca postiže se ugradnjom materijala obloge u sam poklopac koji može biti izraðen od lijevanog željeza ACO KSA ili nehrðajućeg čelika ACO TopTek. 

  

ACO iskustvom i znanjem tehničkog tima dugi niz godina doprinosi  projektima korištenjem  specifičnih  rješenja koja uz zajamčenu kvalitetu i  funkcionalnost osiguravaju vizualni  identitet okoliša i odvodnje prilikom obnove povijesnih i ureðenja javnih prostora. Uz realizacije na projektima obnove i ureðenja starih gradskih jezgri  ponosni smo i na velik broj javnih  objekata i prometnica koje su  oblikovane modernim materijalima sa  inovativnim tehnologijama.

  

aco-2 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama
Obnova površina i infrastrukture prstena Splitske luke prvi je veliki projekt u Hrvatskoj na kojoj je korišten ACO Qmax sustav odvodnje, od prostora splitske Rive, Zapadne obale i sve do trajektne luke na istoku.

  

Rekonstrukcija povijesne zagrebačke Mesničke ulice  izvedena je u skladu s potrebama velike prometne  opterećenosti s posebnim naglaskom na sigurnost, stoga  je korištena metoda linijske poprečne odvodnje ACO  Monoblock kanalima u boji antracita koja se odlično  uklopila u granitno opločenje ulice.    

Isti sustav odvodnje u prirodnoj boji polimerbetona korišten je na crikveničkom Trgu Stjepana Radića, svijetlim primjerom modernog oblikovanja javnih površina, gdje su se boja kamenog opločenja i kanala savršeno stopili u jednu cjelinu.

  

aco-5 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama
  
Mesnička ulica

   

  aco-7 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama

  
Maškovića han - Vrana. Najzapadniji i najveći  svjetovni spomenik turske arhitekture u Europi, na površini većoj od tri tisuće četvornih metara  korišteni su sustavi ACO linijske i ACO točkaste  odvodnje.

aco-6 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama
  
Trg na moru glavni je trg i srce mjesta Betina u Općini Tisno / o.Murter.
Trg je obnovljen zbog nezadovoljavajuće funkcionalnosti obzirom na veliku koncentraciju automobila zbog nedefinirane prometne regulacije. Završna obrada površine izvedena je kamenim oblucima, rijetko viðenim načinom oblikovanja javnih prostora kojim je rustikalan izgled dodatno naglašen. ACO je svojim Qmax kanalom osigurao učinkovitu i diskretnu linijsku odvodnju sa završnim Q-Guard profilom.

  

aco-8 Upravljanje odvodnjom uz očuvanje baštine u povijesnim gradskim jezgrama
Prilikom rekonstrukcije Trga Petra Zoranića u Zadru na kojoj su glavna atrakcija stakleni pod koji otkriva arheološka nalazišta ispod površine, funkcionalna površinska odvodnja izvedena je diskretnom linijskom odvodnjom ACO SlotTop kanala s uskim profilom.

  


Publisher:
gradimozadar.hr