
Odluka o odabiru idealne nape ovisi prvenstveno o veličini kuhinje za koju je namijenjena, a formula je jednostavna: veličina (volumen) kuhinje x10 (obnavljanje zraka po satu) = kapacitet kuhinjske nape (m3/h)
Za one koji ne znaju, volumen kuhinje izračunava se po formuli: širina x visina x dubina = volumen, kalkulator volumena pronađite ovdje
Pravilo je da napa mora zamijeniti zrak u prostoriji minimalno deset puta u jednom satu, što znači da kuhinja veličine 15m2 i visine 3m zahtjeva napu usisnog kapaciteta od minimalno 450m3/h (15m2 x 3m x 10 = 450m3/h).
Kuhinja Brooklyn Emmezeta
Vrlo je važno poštivati sljedeće:
- uvijek se treba držati preporučenog promjera odvodne cijevi (Ø) koji je naveden na samoj cijevi;
- gdje je to moguće, preporuča se upotrijebiti glatke cijevi kako bi se smanjio otpor zraka;
- priključak treba biti što kraći i sa što manje zavoja (izbjegnite oštre promjene smjera)
Kuhinja Mimoza Emmezeta
I još nešto...
Znate li koja je razlika između ventilacijske i filtracijske nape?
Ventilacijska napa odvodi usisani zrak kroz ventilacijski otvor, ima jači protok zraka, te je ekonomičnija i tiša.
Filtracijska napa propušta zrak iz prostorije kroz filter koji ga pročisti i zatim vraća u prostoriju, protok zraka je slabiji a napa je bučnija.
Kuhinja Atlanta Emmezeta
Nekoliko praktičnih savjeta za učinkovito korištenje nape
- Ne zaboravite kuhinjsku napu uključiti prije početka kuhanja. Time ćete povećati njezin kapacitet.
- Kuhinjsku napu ostavite upaljenu još 10 do 15 minuta po završetku kuhanja kako bi iz zraka uklonili i zadnje tragove mirisa nastalih od kuhanja.
- Kada koristite napu ne otvarajte prozore u kuhinji jer time remetite pravilan protok zraka i poništavate podtlak.
- Za najbolje rezultate izaberite kuhinjsku napu koja je široka barem koliko i vaša ploča za kuhanje
Cjelokupnu ponudu napa u Emmezeti pogledajte ovdje