tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Grad Varaždin krenuo s implementacijom zelenih projekata

11 godina s Vama!

Grad Varaždin krenuo s implementacijom zelenih projekata

GREEN TALKS
GREEN TALKS edukacije su korisne za sam Grad Varaždin, koji je već krenuo s implementacijom zelenih projekata

Najnovije informacije o nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i problemi s kojima se susrećemo – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom: „Energetska obnova zgrada i nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije“. GREEN TALKS je održan u Varaždinu, u suradnji s gradom Varaždinom, 08. studenog 2018. godine.

 

GREEN TALKS prvenstveno je podržan od strane grada Varaždina, ispred kojeg je gradonačelnik, dr. sc. Ivan Čehok, pozdravio okupljene sudionike i istaknuo važne značajke napretka energetske obnove i zelene gradnje, na području grada Varaždina.

 

GREEN TALKS su podržali i: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin, Društvo arhitekata Varaždin, Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin, Hrvatska komora inženjera građevinarstva,  te Hrvatska komora arhitekata.

 

Također, pozdravnim govorima pridružili su se i: Valentina Fištrek, predsjednica, Društvo arhitekata Varaždin te Martina Cesar-Kelemen ispred Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

 

Dodatno, dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

 

Vrlo važnu temu GREEN TALKS-a, obradila je i Goranka Tropčić Zekan, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, koja je održala prezentaciju na temu: „IMPLEMENTACIJA I PRIMJERI RJEŠENJA ZA GOTOVO NULA ENERGETSKE ZGRADE (nZEB) “.

 

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdrava unutarnja klima nZEB zgrada“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, TECE d.o.o. na temu: „Ušteda vode“, GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Zašto je jako važno koji završni sloj fasadnog sustava ugrađujete“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkoviti sustavi gradnje“ te Knauf Insulation d.o.o. na temu: „Mineralna vuna u i na zgradama gotovo nulte energije“.

 IMG_1031_compressed Grad Varaždin krenuo s implementacijom zelenih projekata 

U drugom dijelu programa, održan je i Okrugli stol na temu: „Obnova zgrada u Gradu Varaždinu i okolici“ pod moderatorstvom Goranke Tropčić Zekan, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera.

 

Ispred grada Varaždina, sudjelovao je dr. sc. Tomislav Bogović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte,upravljanje imovinom i gospodarstvo, koji je prokomentirao situaciju oko obnove višestambenih zgrada na području grada Varaždina te pitanju obnova zgrada javne namjene te aktualne problematike. Valentina Fištrek, sudjelovala je na Okruglom stolu ispred Društva arhitekata Varaždina, kao i Martina Cesar-Kelemen, ispred Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin, koje su se uključili u raspravu te istaknule ključan problem - nedostatak stručne radne snage. Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, sudjelovala je Danijela Knez, koja je pojasnila izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja.

Publisher:
gradimozadar.hr