tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Las Vegasu

11 godina s Vama!

Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Las Vegasu

Istraživački tim Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem dobitnik je velikoga kristalnoga globusa Međunarodnoga udruženja za ceste (International Road Federation - IRF) u kategoriji Istraživanje za inovativni proizvod RUCONBAR- apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom. Svečana dodjela nagrada održana je na međunarodnoj konferenciji IRF-a (IRF Global R2T Conference) u Las Vegasu (SAD) 7. studenoga 2018.

RUCONBAR je ekološka, visokoapsorbirajuća barijera za zaštitu od buke, čiji se apsorbirajući sloj sastoji od reciklirane gume i betona. Riječ je o proizvodu od betona koji je sastavljen od apsorbirajućega i nosivoga sloja. Primjenom 40 % gumenih granula dobivenih recikliranjem starih automobilskih guma u apsorbirajućem sloju, dobiven je proizvod koji je inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstven na tržištu.

 

Tim Građevinskoga fakulteta razvio je projekt RUCONBAR u suradnji s dvjema hrvatskim tvrtkama - tvrtkom Beton Lučko iz Zagreba i tvrtkom Gumiimpex iz Varaždina.

 DSC02045_compressed Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Las Vegasu

Nagrade Međunarodnoga udruženja za ceste (IRF) smatraju se vrlo prestižnim priznanjima u području industrije cestovnoga i prometnoga sektora. Uz priznanje za doprinos ovomu području, cilj je IRF-a dodjelom nagrada, unutar struke i u široj javnosti, promicati važnost povezivanja prometne povezanosti i mobilnosti s inovativnošću i znanstvenim radom istraživača koji se bave prometnom infrastrukturom.

 

Osvajanjem ove prestižne međunarodne nagrade Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu priključuje se elitnoj skupini institucija koje su nagrađene za globalna dostignuća u sektoru cestovne infrastrukture (Global Road Achievement Award), čije su projekte priznali njihovi kolege kao primjere izvrsnosti, inovativnosti i utjecaja na društvo u cjelini

 

Publisher:
gradimozadar.hr