tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 FER-ov laboratorij LAPOST u finalu prestižnog natjecanja Innovation Radar Prize

11 godina s Vama!

FER-ov laboratorij LAPOST u finalu prestižnog natjecanja Innovation Radar Prize

Foto: Alan Vukić
Uz pomoć elektroničkih glasova građana, FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) ušao je u finale natjecanja Innovation Radar Prize 2018 (IRP 2018).

Ovo se natjecanje održava od 2015. godine na razini Europske unije, a proizašlo je iz inicijative Europske komisije za identificiranje institucija i istraživačkih projekata EU-a s najvećim inovacijskim potencijalom. LAPOST se, kao jedini hrvatski predstavnik, natječe sa svojim projektom aPad u kategoriji “Excellent Science”.

 

 2 FER-ov laboratorij LAPOST u finalu prestižnog natjecanja Innovation Radar Prize

 

Kandidirana inovacija je autonomno bespilotno površinsko vozilo, specijalizirano za mjerenje, mapiranje i inspekciju mora i podmorja. Inovacijski potencijal vozila prepoznala je Europska komisija kroz H2020 FET (Future and Emerging Technologies) projekt “subCULTron” te potom i kroz H2020 FET Innovation Launchpad projekt “aPad”.

 

Vozilo može samostalno komunicirati s ostalim robotima u moru te je sposobno obavljati složene zadatke za krajnje korisnike. Platforma se može primijeniti na različita znanstvena područja kao što su podvodna arheologija, biologija mora, oceanografija, pomorska sigurnost, robotika, marikultura i hidrografija.

Koordinator projekta aPad je profesor Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, znanstvenik s bogatim znanjem i iskustvom rada u znanstvenom-istraživačkim projektima. Veliki potencijal autonomnog vozila aPad prepoznat je još prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacije IENA u Nürnbergu, kada je inovacija dobila zlatnu medalju.

 

 3 FER-ov laboratorij LAPOST u finalu prestižnog natjecanja Innovation Radar Prize

 

Odluku o konačnom pobjedniku natjecanja IRP 2018 donijet će stručni žiri na središnjem inovacijskom događaju ICT 2018: Imagine Digital - Connect Europe, koji će se održati od 4. do 6. prosinca 2018. godine u Beču.

ICT 2018 je otvoreni događaj u organizaciji Europske komisije i austrijskog predsjedništva Vijeća Europske unije na kojem se građani mogu pridružiti članovima znanstvene zajednice, kreatorima politike i predstavnicima ICT-a kako bi raspravljali o budućnosti digitalizacije Europe.

 

Publisher:
gradimozadar.hr