gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Split domaćin trećih Dana arhitekata

Foto: Marriot.com
Javni prostor glavna tema Dana arhitekata 3.0 koji se ove godine održavaju u splitskom hotelu Lav!

Najveće profesionalno stručno okupljanje hrvatskih arhitekata Dani arhitekata 3.0, ove se godine održava u Splitu od 4. do 6. travnja, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata.

 

Centralna tema trećeg izdanja ove konferencije bit će javni prostor, a program će obuhvatiti i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

 

„Tema javnog prostora aktualna je u Europi, a posebno u Hrvatskoj. Javni prostor treba biti ugodan, on je stečevina i pravo svakog stanovnika, bez obzira na spol, rasu, uvjerenje, vjeroispovijest i društveni status. Javni prostor nastaje tamo gdje treba nastati, a ne gdje ga netko želi postaviti jer u tom slučaju on ne zaživi. Zato je namjera Dana arhitekata 3.0 da ideju javnog prostora učini posebno vidljivom među arhitektima i ostalim stručnjacima te među građanskom i političkom javnošću.”, obrazložila je sadržaj ovogodišnje konferencije dipl. ing. arh. Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

 

Posebni gosti Dana arhitekata 3.0, koji će se održati u hotelu Lav Le Meridien, su Stefan de Koning iz nizozemskog arhitektonskog studija MVRDV koji je poznat po svojim futurističkim, neobičnim konstrukcijama širom te Luisa Bravo iz neprofitne organizacije City Space Architecture (CSA) sa sjedištem u Bologni, čiji je zadatak proučavanje, stvaranje, širenje i dijeljenje kulture javnog prostora putem interdisciplinarnog pristupa koji uključuje umjetnost i arhitekturu. Jedan od glavnih predavača na Danima arhitekata 3.0 je i naš arhitekt Branimir Medić iz arhitektonskog ureda de Architekten Cie, koji će zasigurno imati što za reći o javnom prostoru jer on danas ostavlja veliki trag u gradnji nizozemskih gradova. Medić projektira zgrade i urbane prostore koji žive u sadašnjosti, a namijenjeni su budućnosti.

 

Osim njih, konferencija će ugostiti brojne inozemne i hrvatske stručnjake koji će govoriti o teoriji i praksi planiranja javnih prostora, o javnim prostorima u hrvatskim gradovima,  te će time afirmirati ideju javnog prostora i pokazati njegovu kompleksnost i slojevitost, ali i način na koji oblikuje društvo oko sebe.

 

U sklopu Dana arhitekata 3.0, Hrvatska komora arhitekata će i ove godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade - Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat. Nagrade predstavljaju najviše priznanje struke u području arhitekture, a laureatima će medalje biti uručene na drugom danu konferencije.

Publisher:
gradimozadar.hr