tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

11 godina s Vama!

VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Jučer su u Splitskom hotelu Le Meridien Lav započeli dani Arhitekata 3.0 na kojima će do subote predavati brojni renomirani arhitekti, a održati će se i dodjela medalja za arhitekturu

Više od 550 hrvatskih arhitekata okupilo se jučer u Splitu, na otvorenju trodnevne stručne konferencije Dani arhitekata 3.0., Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Glavna tema  Dana 3.0  je javni prostor, a program obuhvaća i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_14 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

 

„Nisam arhitekt, ali s posebnim divljenjem i poniznošću gledam na vašu struku. Posao koji istovremeno traži od vas da budete ekonomisti i umjetnici, racionalni i inspirativni. Nisam arhitekt, ali mislim da mogu razumjeti osjećaj kad svaki dan više ili manje uspješno pokušavaš zadovoljiti profesionalne standarde, investitore, javnost… Nije vam niti malo lako. Slično doživljavam i ulogu ministarstva kojem sam na čelu. Dužni smo potaknuti i omogućiti brži razvoj prostora kroz kojeg možemo dodatno pokrenuti gospodarstvo, a istovremeno ga štiti kao najvrijedniji resurs Republike Hrvatske“ rekao je ministar Štromar na otvorenju Dana arhitekata 3.0.

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_16 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Predsjednica HKA Željka Jurković i Ministar Predrag Štomar

 

Prisutnima se obratila i predsjednica Hrvatske komore arhitekata, dipl. ing. arh. Željka Jurković naglasivši kako je ponašanje zajednice prema javnom prostoru odraz vrijednosne ljestvice društva u cjelini. Odnos prema zajedničkom prostoru nedvojben je pokazatelj ispravnog ili neispravnog korištenja prostornih resursa naroda, države ili grada.

 

“Građanima je važnost trgova, ulica, parkova, obala, usporediva s važnošću institucije demokracije. Javni prostori ona su fizička, mentalna i povijesna mjesta na kojima se manifestiraju potrebe većine, uz uvažavanje potreba manjine. Postojanje i slobodno korištenje javnog prostora pravo je svih građana, a državnoj ili lokalnoj upravi dužnost je čuvati javni prostor i upotrebljavati ga u svrhu općeg dobra”

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_9 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Branimir Medić

 

Posebni gosti Dana arhitekata 3.0, koji se održava u hotelu Lav Le Meridien, su  Luisa Bravo iz neprofitne organizacije City Space Architecture (CSA) sa sjedištem u Bologni, čiji je zadatak proučavanje, stvaranje, širenje i dijeljenje kulture javnog prostora putem interdisciplinarnog pristupa koji uključuje umjetnost i arhitekturu. Jedan od glavnih predavača na Danima arhitekata 3.0 prvog dana bio je i hrvatski arhitekt Branimir Medić iz arhitektonskog ureda de Architekten Cie, koji izlagao o javnom prostoru jer on danas ostavlja veliki trag u gradnji nizozemskih gradova. Medić projektira zgrade i urbane prostore koji žive u sadašnjosti, a namijenjeni su budućnosti.

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_5 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Alan Kostrenčić

 

Prvog je dana izlagao i Alan Kostrenčić, inače projektant zadarskog trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, a evo što je kazao u sklopu izlaganja:

 

-Cijelo rješenje trga Petra Zoranića I Poljane Šime Budinića je išlo ka tome da bude minimalno. Suštinski, trg je imao ambiciju da vrlo diskretno kroz procjepe u staklu oko arheologije pokaže i otvori prozor kroz vrijeme. Da je cijela ploha trga vrlo blaga površina poput zapete plahte i da cijeli prostor čim manje pokaže ambiciju da se radi spektakl i bude čim bliže tom nečem vrlo jednostavnom. Taj susret sa precima ispod je još jače intenzivirao potrebu da to što radimo arhitekturom je jedan od slojeva vremena te mi negdje interpoliramo između te prošlosti gdje su kosti i nekakve budućnosti koja će tek doći.-

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_6 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_7 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Trg Petra Zoranića, Zadar

 

U sklopu Dana arhitekata 3.0, Hrvatska komora arhitekata će i ove godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade - Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat. Nagrade predstavljaju najviše priznanje struke u području arhitekture, a laureatima će medalje biti uručene na svečanoj večeri dodjele.

 

DANI_ARHITEKATA_3.0_11 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_12 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

 DANI_ARHITEKATA_3.0_13 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_15 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_17 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_20 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_18 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_19 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

DANI_ARHITEKATA_3.0_2 VIŠE OD 550 ARHITEKATA OKUPILO SE NA DANIMA ARHITEKATA, A NAZOČIO JE I MINISTAR ŠTOMAR

Publisher:
gradimozadar.hr