tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

11 godina s Vama!

Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

Foto: PERIWAY
Kružna staza koja integrira park Vruljicu i artikulira rub - naziva Periway odabrana je kao najbolja ideja Gradionice

Lucia Kalogjera, Željka Tonković, Ivan Maurović tim je koji stoji iza ideje uređenja parka Vruljice, naziva Periway, a koji je nedavno pobijedio na "Gradionici".

 

Riječ je o radionici koja se svake godine održava u sklopu Kvartart festivala i to već treću godinu za redom. Nakon radionica na temu zapuštenog prostora vojarne Stjepana Radića, zatim na temu Bilog briga, na ovogodišnjoj su se (g)radionici natjecatelji pozabavili uređenjem parka Vruljice i iskorištavanjem napuštenih dijelova parka, a sve kako bi se dao poticaj drugačijem pristupu planiranju, projektiranju i mogućim mikrointervencijama u prostoru.

 

O pobjedničkom projektu Periway

 

TIM-5-1-723x1024 Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

 

Polazeći od analize trenutnog korištenja parka Vruljica, kao i od rezultata anketnog ispitivanja, uočili su potencijale ovog prostora. Premda je jedan od najvećih gradskih perivoja, prostor parka nije dovoljno iskorišten, pogotovo gornji dio pod borovom šumom koji je zapušten i neodržavan. Zaključivši da je park Vruljica tranzitnog karaktera te da su postojeći pješački putevi važni zbog povezivanja različitih dijelova grada.

 

Koncept se materijalizira u vidu kružne staze koja ima trivalentnu ulogu: rješavanje rubnih problema parka, artikuliranje ruba parka i povezivanje njegovih različitih dijelova.

 

02-plakat Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

 

Sve intervencije u prostoru događaju se uz stazu, ostavljajući središte parka netaknutim. Najveći problemi parka, poput buke i nepropisnog parkiranja, pojavljuju se upravo na rubu. Staza raznim oblikovnim i programskim intervencijama odgovara na te probleme, pritom artikulirajući nedefinirane rubove prostora.

 

gym-park Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

 

Drugi bitan čimbenik je povezivanje  svih dijelova parka koji omogućuje kontinuirani doživljaj kroz proživljavanje različitih ambijenata. Staza je prilagođena pješacima koji samo prolaze kroz park kao i trkačima/rekreativcima koji trenutno koriste tek manji dio parka. Duž cijele staze predviđena je nova urbana oprema (klupe, rasvjeta, koševi za otpatke, česme s pitkom vodom, izložbeni paneli). Uz samu šetnicu predviđene su manje intervencije kojima bi park dobio nove sadržaje: galerija na otvorenom, graffiti park, hammock park, outdoor fitness park, prostor za kulturna događanja, prostor za piknik. Dječje igralište koje je odijeljeno potokom povezalo bi se novim drvenim mostom.

 

info-paneli Kružna staza kroz Vruljicu - pobjednička ideja Gradionice

 

S novom kružnom šetnicom i sadržajima park Vruljica zadržava intimni karakter, ali postaje i kvalitetan javni prostor prilagođen svim generacijama.

Publisher:
gradimozadar.hr