tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI

11 godina s Vama!

CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI

U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice
o gradu i arhitekturi autorice Borke Bobovec.

Promocija nove knjige Borke Bobovec Crtice o gradu i arhitekturi održat će se  na lokaciji Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU Ul. I.G. Kovačića 37, Zagreb u srijedu, 2. listopada 2019. u 18 sati.

 

Objedinjeni tekstovi pisani o arhitekturi i Gradu Zagrebu u proteklih pet godina, govore o značaju i utjecaju urbanizama i arhitekture na razvoj grada ali i na
odnose u društvenom i socijalnom kontekstu. Kroz petnaest poglavlja problematizirani su i obrađeni značajni punktovi koji su važni za funkcioniranje suvremenog grada sa svim dobrim i onim sadržajima koji na različite načine sputavaju ali i otvaraju nove mogućnosti za kreativni razvoj i djelovanje.

 

Kraj dvadesetog stoljeća na svim planovima pokreće djelovanje arhitekata, budi se uspavana snaga i oživljavaju projekti zamrznuti u prostoru i vremenu, osvježeni novom snagom mladih arhitekata uz mudrost onih koji su godinama stvarali. Realizacije ostvarene u Gradu Zagrebu na području javnihin investicija u okvirima konvencionalnog djelovanja te dovršavanja započetih projekata iz predtranzicijskog vremena postaju reperi za djelovanje u čitavoj zemlji.

 

Arhitekti koji djeluju na kraju dvadesetog stoljeća obilježili su arhitektonsku scenu radom koji je vratio vjeru u mogućnosti koje u jednom trenutku mogu donijeti dobra škola, predan rad i „boom“ investicija. Znali su prepoznati mogućnosti međunarodnih natječaja, suradnju sa stranim arhitektima i sve mogućnosti koje iz toga proizlaze.

 

Stvorili su nove odnose u kojima su postali ne samo umjetnici i inženjeri nego i poduzetnici. Više nije bilo dovoljno ideju prenijeti na papir, bilo je mnogo važnije pronaći i uvjeriti investitora da je baš njihov rad onaj koji vrijedi. Hrvatska arhitektura dvadesetog stoljeća u kontekstu europskih zbivanja traje čitavo stoljeće s usponima i padovima, blistavim razdobljima i vremenom zatišja i samozatajno sprema novi zamah. Pitanje koje ostaje jest samo pitanje kontrole ekspanzije s obzirom na utjecaj korporativnog kapitala koji nesmiljeno ulazi u sve pore društva, a posredno i u umjetnost i arhitekturu.

 

Knjiga Crtice o gradu i arhitekturi značajna je za struku ali i za široku javnost i razvoj svijesti o „Gradu građana“. Sustavno sistematiziranje i analiziranje projekata važnih za razvoj grada nužno je kritički preispitivati i ukazivati na elemente kojima i građani mogu utjecati i razumjeti što u oblikovnom smislu
znači Grad i na koji način oblikovanje neposredno utječe na njihov život.

Publisher:
gradimozadar.hr