tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nove izmjene zakona - ozbiljna prijetnja s gradilišta!

11 godina s Vama!

Nove izmjene zakona - ozbiljna prijetnja s gradilišta!

Četiri inženjerske komore: najsloženijim gradilištima upravljat će inženjeri bez visoke stručne spreme i sa samo dvije godine iskustva!

Četiri inženjerske komore izražavaju duboku zabrinutost činjenicom da se hrvatska Vlada neodgovorno i sustavno oglušila na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

 

Vlada je naime prošli tjedan usvojila štetne, politikantske i amaterske izmjene ova dva zakona i uputila ih u drugo čitanje u Sabor. Četiri inženjerske komore, koje okupljaju 15.000 inženjera, su kontinuirano upozoravale da se navedenim prijedlozima zakona predviđa smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za voditelja građenja. Stupe li na snagu, ovi će zakoni imati nesagledive posljedice za sigurnost gradnje, a potom i sigurnost samih građana u Republici Hrvatskoj.

 

Drugim riječima,  voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći će biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu i imaju samo dvije godine radnog iskustva!

 

Cijeli proces pripreme ovih zakonskih izmjena obilježen je političkom samovoljom i isključivošću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, predlagača zakona. Ministarstvo nije jasno definiralo ciljeve i razloge ovih izmjena zakona, u javnoj raspravi je isključivošću odbijalo svaki prijedlog struke, a u prvom saborskom čitanju predstavnici Ministarstva su u raspravi iznosili cijeli niz netočnih tvrdnji i podataka. Ove izmjene zakona nemaju nikakvo uporište u provedenom SCM mjerenju,  a istraživanje Svjetske banke o deregulaciji, na koje se Vlada poziva,  još nije niti dovršeno. Ova zakonska rješenja neće i ne mogu pozitivno utjecati na rang Hrvatske na Doing Business ljestvici.

 

Četiri inženjerske komore jasno upozoravaju Vladu: ovim zakonima pogoršat ćete situaciju u graditeljstvu, umjesto da je poboljšate! Inženjerske komore su naglasile kako će zbog zaštite javnog interesa, sigurnosti gradnje, sigurnosti građana i članova komora, u slučaju usvajanja ova dva zakona podnijet Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti.

 

U dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio ovakav slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno protiv interesa struke i protiv javnog interesa te uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje.

 

Naime, poslovi voditelja građenja i voditelja radova pripadaju sigurnosnom sektoru, tj. kvaliteta ovih poslova direktno utječe na sigurnost građana i javno zdravlje. Kod ovih poslova od izuzetne su važnosti obrazovanje, kompetencije i iskustvo, što reguliraju sadašnji zakoni. Voditelji građenja su glavni čimbenik  kvalitete gradnje, sigurnosti uporabe građevine i sigurnosti građana.

 

Vlada ovim zakonskim izmjenama gazi stečena prava 5.500  inženjera u  graditeljstvu (voditelja građenja/radova), a kojih se 2.000  izrijekom izjasnilo da žele ostati članovi komora. Izmjenama zakona protive se voditelji građenja, protivi se struka, protive se inženjerske komore, jasno se usprotivila i Hrvatska udruga poslodavaca  te Sindikat graditeljstva i brojne hrvatske građevinske tvrtke. Jedini zagovaratelj ovog zakona je Vlada RH, a cijeli građevinski sektor je protiv. 

 

Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike apeliraju na zastupnike Hrvatskog sabora da zaštite graditeljski sektor, javni interes, sigurnost gradnje i građana RH i da glasaju protiv ova dva zakona.

 

Predsjednica                                                              Predsjednica

Hrvatske komore arhitekata                                     Hrvatske komore inženjera građevinarstva 

Željka Jurković, dipl. ing. arh.                                               Nina Dražin Lovrec, dipl. ing. građ.

 

Predsjednik                                                                Predsjednik

Hrvatske komore inženjera strojarstva                    Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Željko Dorić, dipl. ing. stroj.                                      Živko Radović, dipl.ing.el.

Publisher:
gradimozadar.hr