tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

11 godina s Vama!

Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu "Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?"

Kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., u utorak, 26. studenog, s početkom u 10:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2) održati će se tribina u organizaciji Greenpeace-a i Zelene akcije. 

 

Godine 2019. i 2020. izuzetno su bitne za Republiku Hrvatsku zbog donošenja niza javnih politika i strategija vezanih uz klimatske promjene i energetiku. Nakon usvajanja globalnih ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova u sklopu Pariškog sporazuma, znanstvena zajednica je prošle godine u posebnom izvještaju Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o globalnom zagrijavanju za 1.5°C pozvala vlade na donošenje puno snažnijih mjera za smanjenje emisija i dekarbonizacije svih sektora prije 2030. godine.

 

Nacrt plana sadrži pregled nacionalnih ciljeva za svaku od pet ključnih dimenzija Energetske unije i odgovarajuće politike i mjere za ostvarivanje tih ciljeva. Posebnu pozornost treba posvetiti ciljevima do 2030. godine, koji uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova, energiju iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost i elektroenergetsku međusobnu povezanost.

 

Na tribini će se analizirati pojedini aspekti Nacrta plana, poput dekarbonizacije energetskog sektora, planiranih novih ulaganja u fosilna goriva, pitanje energetske sigurnosti, ulaganja u obnovljive izvore energije i razvoja građanske energije te pravedne tranzicije. Razgovarat će se i o ambicioznosti samog Plana po pitanju ublažavanja klimatskih promjena prije 2030. godine, s obzirom na izvještaj IPCC-a te nedavnu deklaraciju za proglašenje klimatske “uzbune” koju je potpisalo 11.000 znanstvenika i znanstvenica iz 153 zemlje.

 

Govornici_e na tribini:

Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a, moderatorica
Goran Krajačić, doc. dr. sc., FSB
Zoran Tomić, Greenpeace
Marija Mileta, Zelena akcija
Luka Tomac, Zelena akcija
Zoran Kordić, Zelena energetska zadruga

 

Za sudjelovanje na tribini nije potrebna prethodna prijava!

Publisher:
gradimozadar.hr