tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Plan Vlade: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

11 godina s Vama!

Plan Vlade: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

Foto: Greenpeace
Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.

Poruka je to koju su ispred Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea. Na performansu su upriličili potpisivanje Plana između premijera Plenkovića i Darth Vadera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično prikazali kako nas predloženi Plan vodi “na mračnu stranu”, a ne na put brze tranzicije koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posljedice klimatskih promjena.  

 

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena. 

 

Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva te odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine”, komentirao je Luka Tomac iz Zelene akcije

Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva poput krčkog LNG terminala i Jadransko-jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebala već odavno temeljiti sve sektore na obnovljivim izvorima energije te biti nadomak potpunoj dekarbonizaciji. “Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vjetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudionika te tranzicije”, dodao je Tomac.

Bojan_Haron_Markievi_6 Plan Vlade: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena! 

 

Zoran Tomić iz Greenpeacea je izjavio: „Kad pogledate taj plan, on kao da je rađen u nekom idealnom svijetu gdje sve štima pa nije potrebno stvari hitno mijenjati nego ih pustiti da se kotrljaju. Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Npr. cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36%, uz plan je nešto malo iznad 36%. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU“.

 

Vladin Plan se ne referira ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5°C na ljude i okoliš, prema kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike te što prije napustiti korištenje fosilnih goriva. Znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C.

 

O svemu tome bit će više riječi na tribini “Energetski i klimatski plan RH- uteg ili spas za klimu?, koju udruge organiziraju u utorak, 26.11., u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

 

Ovim putem udruge pozivaju sve građane i građanke da se uključe u  javno savjetovanje te pošalju komentare do 28. studenog. Svoje protivljenje ovakvim štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade RH, građani mogu iskazati i dolaskom na Globalni prosvjed za klimu, koji će se održati u petak, 29. studenog u 14 sati na Markovu trgu u Zagrebu. 

Publisher:
gradimozadar.hr