gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Akustika igra važnu ulogu u radnoj produktivnosti

Sveučilište južne Danske (SDU), Tehnički fakultet u Odensu, Danska
S dobrom akustikom, uredski prostori otvorenog plana postaju ugodna mjesta za rad

Prostor doživljavamo svim svojim osjetilima. Ne bi li stoga arhitekti trebali posvetiti jednako vremena tome kako prostor zvuči, koliko i tome kako izgleda? Akustika u uredskom prostoru drugo je najvažnije fizikalno svojstvo koje utječe na produktivnost na radnom mjestu (nakon svjetlosti). Prelaskom na “ekonomiju znanja” u kojoj uspjeh sve više ovisi o produktivnosti i zadovoljstvu radnika, buka u uredu postaje vrlo važan problem u poslovanju.

 

Akustika postaje osobito problematična u otvorenim uredskim prostorima kojima se danas služi mnoštvo poduzeća. Prema riječima Sørena Petera Lunda, višeg istraživača u Danskom nacionalnom centru za istraživanja radnog okruženja:

 

“Zbog nedostatka privatnosti u otvorenom uredskom prostoru radnici se osjećaju kao da ih stalno netko promatra, a buku oko sebe mogu opažati kao prijetnju i ometanje. Osobito se teško koncentrirati kada osobe oko vas pričaju. Akustična svojstva prostorije jedan su od glavnih čimbenika koji valja uzeti u obzir prilikom projektiranja prostora koji će se upotrebljavati i za komunikaciju i za kognitivne zadatke." 

 

Prilagodba akustike

 

Istraživanjima se zapravo pokazalo da su radnici u otvorenim uredskim prostorima 15 posto manje produktivni: teže se koncentriraju i zbog malih smetnji dnevno izgube više od 20 minuta koncentriranog rada. Međutim, ako se akustika prilagodi, produktivnost se u otvorenim uredskim prostorima popravlja. Zaposlenici se fokusiraju za oko 50 posto bolje i približno su 50 posto manje ometani. Rade 10 posto manje grešaka i njihove razine stresa padaju za više od jedne četvrtine1.

 

Primjerice, primjenom materijala koji ne odbijaju buku na stropovima i zidovima može se smanjiti stupanj odjekivanja govora i buka dovesti na ugodne razine. Primijenjena akustika može pomoći pri rješavanju zahtjevnog izazova stvaranja fleksibilnog i atraktivnog radnog okruženja u kojem zaposlenici mogu raditi s veseljem i bez ometanja.

 

1: David M. Sykes, "Productivity: How Acoustics Affect Workers’ Performance In Offices & Open Areas"


Publisher:
gradimozadar.hr