tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

11 godina s Vama!

Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

Foto: Jure Živković, 3LHD
Nekad kino, danas prostor za druženje, rad i razmjenu iskustava

U sklopu nakadašnjeg kina Urania, u zagrebačkom naselju Kvatrić otvoren je četvrti u nizu Cogito coffee shopova u Zagrebu, inače ovaj koncept uživanja u kavi također možete konzumirati i na obali tijekom sezone i to u Zadru, te Rovinju i Dubrovniku.

 

Urania13 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Da je riječ o odličnoj sinergiji potvrđuje nam vlasnik Cogita Matija Hrkač, koji je uistinu zadovoljan rezultatom, jer kako kaže imali su sreću da dolaze u prostor koji su mogli urediti uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz 3LHD-a. Zajedničkim su snagama nastojali zadržati vibru Cogita a istovremeno poštivati prostor u koji dolaze. Tako je ovaj dio kina opremljen klasicima poput obnovljenih Bernardijevih stolica, te poznatom rasvjetom hrvatskih dizajnera Grupa proizvodi. 

Cogito coffee shop smješten je u bivšem ulaznom prostoru kina Urania i jedinom novom volumenu građevine – staklenom paviljonu koji je zamijenio stari ulazni paviljon.

 

Urania11 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

O projektu uređenja kina

Inače, staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20.st koja se nalaze u urbanim blokovima cijelog zagrebačkog donjeg grada. Otvaranje velikih multiplex kina dovelo je u posljednjih nekoliko desetljeća do postupnog odumiranja tih starih kino-dvorana koje su, zanemarene i prazne, počele propadati.

 

3LHD_Urania_by_Jure_Zivkovic Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania je smještena u stražnjem dijelu bloka na Kvaternikovom trgu. Iako izgrađena 1939., cijela je struktura vrlo dobro očuvana, zajedno sa svim potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban/važan primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja. Taj lijepi primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije bio je vrijedan očuvanja i obnove.

 

Urania10 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania4 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Usprkos svojoj starosti, zgrada nekadašnjeg kina imala je dobre predispozicije da rekonstrukcijom dobije novu namjenu i postane javni i uredski prostor. U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: bivši ulazni prostor kina i prateći uredi, veliki lobby s visinom stropa od tri kata i glavna kino dvorana. Novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulaz u kino.

 

Urania1 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Prilikom rekonstrukcije sačuvana je većina izvornih konstruktivnih materijala (izvorni cigleni zidovi, betonski stupovi i sl.). U dvorani je vidljiva opeka zaštićena impregnacijom. U ostalim prostorima upotrijebljena je prirodna sirova žbuka uz minimalne intervencije. Na podovima i stropovima je beton. Sva nova oprema ureda rađena je od tri materijala - hrast za podove te furnir smreke i sirovi čelik za obloge zidova i unutarnju stolariju.

 

Urania3 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Novi prostor Urania je zamišljen i kao javno mjesto susreta, prostor za razmjenu ideja i iskustava, kao prostor druženja. U dvorani će se organizirati predavanja, tribine, izložbe, razgovori različitih kreativaca, naravno i prikazivanje filmova.

 

Urania Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania5 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania7 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania8 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

Urania9 Cogito coffee shop još jedan u nizu sadržaja bivšeg kina Urania

 

GRADNJA 2018-2019

LOKACIJA Hrvatska, Zagreb, Kvaternikov trg

BRUTO POVRŠINA 1211 m²

AUTOR 3LHD

PROJEKT KONSTRUKCIJE Palijan - Ivan Palijan

 

Više: 3LHD

Publisher:
gradimozadar.hr