tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prelaskom na plin čišći zrak i velika ušteda energije za KBC Split

11 godina s Vama!

Prelaskom na plin čišći zrak i velika ušteda energije za KBC Split

Foto: EVN
Brojne koristi prelaska na plin

EVN Croatia i KBC Split svečanim su događanjem 11.2.2020. obilježili završetak aktivnosti spajanja KBC Split na EVN-ovu plinsku mrežu, predstavljanjem ključnih koristi prelaska na plin. KBC Split najveći je regionalni bolnički centar u Dalmaciji i središnja zdravstvena ustanova Splitsko-dalmatinske županije kojoj gravitira oko milijun stanovnika iz Republike Hrvatske, pola milijuna stanovnika iz Bosne i Hercegovine i oko pola milijuna turista tijekom turističke sezone.

 

Time je okončan višegodišnji proces tijekom kojeg su u okviru cjelovite energetske obnove bolnica na Firulama i Križinama zamijenjene dotadašnje kotlovnice kako bi se omogućio prelazak na plin, po zdravlje i okoliš daleko prihvatljivije gorivo od mazuta i drugih loživih ulja. Upravo je mazut koji se koristio u bolnicama na Firulama i Križinama dugi niz godina bio glavni izvor emisija SO2 i NOx na području Splitsko-dalmatinske županije, a čestice PM10 negativno utjecale na zdravlje ljudi.

 

11022020_KBC_Split_2 Prelaskom na plin čišći zrak i velika ušteda energije za KBC Split

 

U ime KBC-a Split prisutne je pozdravio doc. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC Split koji je istaknuo da je plin skoro pa prepolovio energetske troškove KBC Split u bolnici na Firulama, a medicinskim radnicima i bolesnicima omogućio daleko bolje uvjete boravka i rada. Slične koristi očekuju se i početkom korištenja plina u bolnici na Križinama. Član Uprave EVN-a Peter Zaruba istaknuo je da je izuzetno zadovoljan što EVN spajanjem na plin donosi brojne koristi javnim ustanovama u Dalmaciji. Te su koristi opipljive, ne samo u skoro 50% manjim energetskim troškovima, već i u znatno čišćem zraku koji svi udišu.

 

Prelaskom na plin, KBC Split je osigurao neprekidnu opskrbu energije i niže energetske troškove s neposrednim pozitivnim utjecajem na kvalitetu zraka i okoliša. Tako je bolnica na Firulama, koja je spojena na plin u veljači 2019. godine prelaskom na plin na godišnjoj razini smanjila emisije CO2 za 1280 tona, SO2 29,48 tona, NOx 4,8 tona, a čestice PM10 0,212 tona. Očekuje se da će bolnica na Križinama smanjiti emisije CO2 za 480 tona, SO2 11,06 tona, NOx 1,8 tona te PM10 0,08 tona.

 

EVN Croatia Plin je na temelju tridesetogodišnje koncesije za distribuciju plina započeo plinofikaciju Dalmacije još 2009. godine i to na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Do sada je izgradio više od 135 kilometara plinske mreže i dnevno plinom opskrbljuje više od 1400 korisnika u stambenim zgradama i privatnim kućama, školama, vrtićima, sportskim centrima, velikim i malim poslovnim korisnicima te turističkim kompleksima.

 

Plinofikacija Dalmacije je dugotrajan proces koji donosi mnogobrojne prednosti od financijskih i energetskih ušteda do smanjenja emisija štetnih plinova. Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija prepoznale su ove koristi tako što su produžile trajanje koncesije EVN-u za izgradnju sustava za distribuciju i opskrbu plina na dodatnih 20 godina, omogućivši tako uspješan nastavak projekta plinofikacije Dalmacije.

 

Publisher:
gradimozadar.hr