Zadarske gradske plaže u novom ruhu

Dugoročan cilj - cjelovito uređenje zadarskih gradskih plaža

Prije pet godina zadarska gradska uprava pokrenula je projekt uređenja gradskih plaža. Od onda do danas napravljen je katastar plaža, idejna rješenja i projekti kao i prvi zahvati na obalnom pojasu.

 

Ove godine Grad Zadar nastavlja s projektima u Diklu, na Puntamici, prostoru nekadašnje plaže Jadran na Brodarici i Kolovarama, dijelu uz zgradu bivšeg Zavoda za javno zdravstvo. Nove četiri lokacije  funkcionirat će kao i do sada u formi prirodnih plaža, ne zadirući u more i ne mijenjajući obalnu crtu, ali u posve novom ruhu.

 

Uređen obalni pojasa na Punti Bajlo

 

Punta_Bajlo Zadarske gradske plaže u novom ruhuPunta Bajlo

 

Prošle godine prva lokacija na kojoj je uređen obalni pojas bila je Punta Bajlo. UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u 2019. godini uredio je plažu na Punti Bajlo. Sukladno projektu arhitektonskog studija odijeljena je šetnica od prostora plaže i kupališta kako bi se kupačima omogućilo da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. Na površini od 1628 metara četvornih uređen je dio za sjedenje , plaža je dohranjena šljunkom te je postavljen novi opločnik. Postojećem zelenilu dodane su žardinjere sa tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama.

 

Uređenje obale između plaže Kolovare i bazena

 

kolovare2_1 Zadarske gradske plaže u novom ruhu

Plaža Kolovare

 

Prošle godine je potpisan ugovor kojim su odobrena sredstva za uređenje plaže Kolovare u iznosu od 560.000,00 kn od strane Ministarstva turizma, nakon čega se pristupilo pripremi projektne dokumentacije za postupak javne nabave za izvođenje radova na prvoj fazi uređenja plaže Kolovare s ciljem ne samo uređenja već i tematiziranja i turističke valorizacije ove plaže. Više o uređenju plaže Kolovare pisali smo ovdje.

 

Prije nekoliko dana otvorene su i pristigle ponude javne nabave:

  1. Minigradnja - 2.205.323,90 bez PDV (2.756.654,88)
  2. Stipčević - 2.582.740,00 kn bez PDV (3.228.425,00)

 

Nabava je u postupku evaluacije i kroz 10 dana će biti donešena odluka o odabiru i prijedlog za sklapanje ugovora, ukoliko ne bude žalbe. Izvođač će imati rok od 5 mjeseci. Radit će se do sredine 6 mjeseca, do kada bi se trebali riješiti radovi u moru, a nakon toga iza sezone bi se završili radovi.

 

Puntamika i Marex

 

Još koncem prošle godine odrađene su pripremne radnje u dijelu planiranja uređenja za nove dvije lokacije: plaže na Puntamici i plaže Jadran – Marex. Na Puntamici su još u prosincu započeli radovi na izradi nastavka šetnice, od granice tamošnje marine do rta na Puntamici. Taj dio obale bilo je potrebno sanirati u cijelosti jer je često izložen udarima mora. Usporedo s tim radovima, odvijat će se i radovi na uređenju plaže i obogaćivanju novim sadržajima: sadnjom novog zelenila, ugradnjom tuševa, kabina za presvlačenje i ostalog sadržaja.

 

punta0006 Zadarske gradske plaže u novom ruhu

Plaža Puntamika

 

marex1 Zadarske gradske plaže u novom ruhu

Plaža Marex

 

Kad je riječ o uređenju plaže Marex idejno rješenje podijeljeno je u dva dijela:

 

- Sunčalište/igralište na sjeverozapadnom dijelu zamišljeno je kao dvojno parterno povezano, blago odignutim platformama za sunčanje uz koji se nalazi i prostor tuševa, te jugoistočni dio, parkiralište koje će se popločiti betonskim pločama uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

 

UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša će se uključiti i u uređenje II faze plaže na Kolovarima uz bivšu zgradu poliklinike kao i na dijelu Krešimirove obale u Diklu, koji je izrazito  stradao  tijekom zadnjeg olujnog nevremena.

 

- Nakon godinama uobičajenih 300.000,00 kn za održavanje gradskih plaža, koje je podrazumijevalo isključivo dohranu , održavanje urednosti i čistoće istih komunalni odjel  postavio je  naglasak  na detaljnijem i konkretnijem uređenju plaža te je ista proračunska pozicija 2019. godine iznosila 600.000,00 kn dok za tekuću 2020. godinu iznosi milijun kuna.

 

Uređenje obalnog pojasa u Diklu

Arhitektonski studio „RENE“, Bogdana Maroja izradio je urbanistički plan uređenja obalnog pojasa Diklo. U komunikaciji s MO Diklo pristupilo se izradi glavnog izvedbenog projekta šetnice i sunčališta na predmetnom obalnom pojasu. Arhitektonskim rješenjem projektanta željelo se sačuvati autohtonost krajobraza, obalne crte i to na način da se sunčalište i šetalište udalji od same obalne crte, prometnice i zaštitnog zelenog pojasa, te uzdigne iznad samih sika odnosno škrapa. Ono što je nužno u ovoj prvoj fazi, u duljini od 48 m, je  izdubiti prostor za temeljne stupove na kojima će biti oslonjena šetnica odnosno sunčalište.

 

diklo0006 Zadarske gradske plaže u novom ruhu

 

Nadzor projekta uređenja obalnog pojasa u Diklu obavlja ured ovlaštenog inženjera, Andreja Šarića, a radove izvodi „Submission“ j.d.o. iz Zadra. Rok izvedbe je šest mjeseci. Nakon zemljanih radova slijede radovi montaže konstrukcije te bi plaža, ako radovi budu tekli prema planu trebala biti završena do srpnja.

 

Izvor: Grad Zadar

Publisher:
gradimozadar.hr