tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Više od 200 građevinskih stručnjaka izašlo na teren

11 godina s Vama!

Više od 200 građevinskih stručnjaka izašlo na teren

Foto: MGIPU
Na terenu je aktivirano 50 timova s 200 građevinskih stručnjaka, koji rade brze procjene oštećenja zgrada.
Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba
Ministarstvo graditeljstva koje je u stalnoj koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite moli građane da slušaju isključivo njihove upute. U kontaktu su sa strukovnim komorama građevinara, nadležnom inspekcijom i građevinskim fakultetima kako bi se što prije ispitala statika, odnosno sigurnost zgrada i kako bi se ljudi mirno mogli vratiti u svoje domove tamo gdje je to moguće.
Prvi timovi građevinskih stručnjaka za pregled zgrada spremni su i već su na terenu.
 
Iz Hrvatskog saveza građevinskih inženjera dodali su sljedeći naputak:
 
 
Ekipe građevinskih stručnjaka procjenjuju oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda na zgradu će staviti oznaku na vidljivo mjesto. Napominjemo da građevinski stručnjaci rade po posebnim obrascima koji su kreirani upravo za procjenu šteta nakon potresa. Molimo sve da se striktno poštuju oznake i ne riskiraju s ulaskom u zgradu! Osim toga, fotografija oštećenja zajedno s adresom se može poslati na e-mail adresu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama .
 
 

Pozivaju se građani kojima je potreban pregled da se dogovore s predstavnicima stanara. Organizirani su brojevi Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama na koje se građani mogu javiti:

+385 1 6585 170
+385 99 6878 851

Ministarstvo graditeljstva zahvaljuje i strukovnim komorama i fakultetima koji su od jutra na raspolaganju i aktivno sudjeluju u svim aktivnostima.


Magnituda potresa koji je zadesio Zagreb iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku. Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila je uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica. Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.

 

Apeliraju na građane da usprkos potresu koji je jutros pogodio Zagreb i štetama s kojima se moramo sada nositi, ne zaborave na preporuke Stožera o suzbijanju koronavirusa. Panika i nepažnja mogu nanijeti puno veće štete od ovog s čim se sada nosimo.

 

Izvor: MGIPUhttps://civilna-zastita.gov.hr/

Publisher:
gradimozadar.hr