tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Snažan utjecaj krize na projektne urede

11 godina s Vama!

Snažan utjecaj krize na projektne urede

Foto: Civil Engineering Consultancy d.o.o.
Zbog pandemije Corona virusa na tržištu zaustavljeni brojni turistički projekti

U jeku pandemije Corona virusa brojna gradilišta vezana za turistički sektor na žalost se privremeno zatvaraju, uređenje interijera turističkih objekata također se obustavlja, radnici čija prebivališta nisu u Hrvatskoj na samom početku ove krize uglavnom su napustili Hrvatsku. Gradilišta na otocima uglavnom su u potpunosti  odsjećena baš kao i sami otoci.

EU projekti napreduju ali usporeno

 

Istovremeno određena gradilišta i dalje rade, a kakva je situacija na terenu upitali smo gospodina Edvarda Ćozu, zadarskog inženjera građevinarstva, čija je tvrtka Civil Engineering Consultancy d.o.o. angažirana na brojnim velikim gradilištima diljem Hrvatske . Evo što nam je kazao:

Funkcioniranje gradilišta ovisi ponajprije o tome tko je investitor. Projekti koji se financiraju sredstvima iz EU fondova manje više napreduju, ali usporeno. Most Pelješac također napreduje. Projekti na otocima su ili stali ili su bitno usporeni. Projekti za Lučku upravu Rijeka napreduju.

Kakva je Vaša procjena budućih investicija u graditeljstvu?

Procjenjujem da će se u ovoj godini dogoditi pad investicija od 20 do 40% i to pod uvjetom da se situacija s Corona virusom normalizira do kraja svibnja.

 

Kako funkcionira nabava materijala na gradilištu?

 

Nabava materijala ne funkcionira normalno, posebno u visokogradnji. Nabava armature je veliki problem ako se ista nabavlja iz Italije. Radnici iz BIH ne dolaze na gradilišta, osim toga na otoke niti ne smiju.

 

Odražava li se kriza i na graditeljske tvrtke?

Kriza se još nije odrazila na građevinu te nema otkaza, no ukoliko stanu investicije tada će biti i otkaza. Mislim da ipak još nema tvrtki koje su ostale bez posla, prerano je za to.

 

Turistička ulaganja zaustavljena

Razgovarali smo i sa splitskom dizajnericom interijera, Biljanom Pažin, koja nam je potvrdila kako joj je momentalno otkazana nekolicina poslova uređenja interijera za turističke svrhe, a povuklo je to za sobom, kako kaže i određene narudžbe u prodajnim centrima za opremanje interijera.

 

Biljana će kaže iskoristiti svo svoje vrijeme za dovršetak tekućih projekata, a vjeruje kako će ova kriza mnoge ljude potaknuti da više koriste uslugu dizajnera interijera kako bi i vlastiti dom prilagodili potrebama današnjeg vremena, kao npr. osmišljavanju prostora za rad od kuće, kutka za djecu, uređenju kupaonice, kuhinje i dnevnog boravka u kojima će moći više uživati sa svojim ukućanima. Ipak, nada se kako ova situacija neće potrajati.

 

Arhitekti također pogođeni krizom

Razgovarali smo i sa ovlaštenim arhitektom koji je htio ostati anoniman. Kaže nam kako je u trenutku kad je nastupila kriza ostao bez svih poslova koje je imao u najavi. Ako do šestog mjeseca ovo ne završi kaže kako će morati zatvoriti obrt.

 

Ništa nije bolja niti situacija s arhitektonskim tvrtkama. Naime vlasnik jedne takve tvrtke nam je također potvrdio kako su preko noći obustavljeni svi projekti koje je imao u najavi. Osim toga i svi oni projekti za koje je ishođena dozvola jednostavno stoje i s njihovom se gradnjom neće započinjati do daljnjega . Ipak, projekti koji se rade putem javne nabave održavaju poslovanje projektnih ureda.

 

Doznali smo i teku li normalno projekti grada Zadra

 

Svi radovi se nastavljaju, potvrđuju iz grada Zadra. Postoje određeni problemi sa nabavom materijala, kašnjenjem robe iz uvoza, odlaskom radnika, propusnicama... No u ovom trenutku nema naznaka za prestankom radova na niti jednom aktivnom gradilištu. OŠ Bokanjac, OŠ Dračevac, Centar Mocire, Ulice Nikole Tesle, Mile Gojsalić, Nenada Mataka, ceste prema zoni Crno, Novom gradskom groblju, Energetska obnova OŠ Smiljevac...

Publisher:
gradimozadar.hr