tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Hoće li se raspisati natječaji za energetsku obnovu?

11 godina s Vama!

Hoće li se raspisati natječaji za energetsku obnovu?

Foto: Energetski obnovljena zgrada u Zadru
Što će biti sa energetskom obnovom višestambenih zgrada i obiteljskih kuća?

Zbog posebnih okolnosti u zemlji izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 te potresima u području Zagreba i okolice odgođen je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“.

 

Poziv je bio planiran za objavu u I. kvartalu ove godine, a odgođen je 24.ožujka 2020. godine na 30 dana. O novom terminu objave Poziva svi zainteresirani će biti pravovremeno obaviješteni putem internetske stranice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i središnje internetske stranice ESI fondova te ih pratite radi daljnjeg informiranja.

 

Također iz Ministarstva javljaju da će unaprijed najaviti objavu natječaja kako bi prijavitelji imali dovoljno vremena za slanje prijave.

 

Energetska obnova obiteljskih kuća

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine za koje je od 15. do 30. siječnja 2020. godine provedeno javno savjetovanje putem portala eSavjetovanja.

 

Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. - 2020. još treba donijeti Vlada Republike Hrvatske. Donošenje Programa ujedno je i preduvjet za raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

 

Definiranje potrebne dokumentacije i detalja javnog poziva je u tijeku, a nakon što izmjene i dopune Programa donese Vlada, Ministarstvo će pravovremeno objaviti datum raspisivanja javnog poziva, način prijave na poziv i detalje javnog poziva.

Sve novosti i odluke promptno će se objavljivati na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva.

 

Podsjetimo…

Od 2015. godine, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je kao Posredničko tijelo razine 1 objavilo ukupno pet Poziva za energetsku obnovu zgrada, od čega tri poziva za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove odgojnih i obrazovnih djelatnosti, jedan poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora i jedan poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Obnovom je obuhvaćeno više od 16.000 kućanstava i 70.000 učenika i djece. Prosječna ušteda energije koje zgrade postižu iznosi preko 60%.

Energetska obnova zgrada sufinancira se iz Europskog fonda zaregionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“. Uloga je Ministarstva da u funkciji Posredničkog tijela razine 1 provodi specifične ciljeve 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora i 4c2 Smanjenje potrošnje energije u višestambenim zgradama.

 

Primjer obnove

Prisjetimo se zadarska je zgrada na adresi Kralja Stjepana Držislava 15 obnovljena u okviru poziva Ministarstva „Energetska obnova višestambenih zgrada 2017.“ ostvarivši uštede energije od čak 72%. O čemu smo više pisali ovdje

 

Izvor: MGIPU

Publisher:
gradimozadar.hr