tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Položen novi podmorski kabel Silba-Premuda

11 godina s Vama!

Položen novi podmorski kabel Silba-Premuda

Foto: HEP
STANOVNICIMA PREMUDE OD SADA SIGURNIJA OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) tijekom proteklog vikenda pustio je u rad novi podmorski kabel između otoka Silbe i Premude te je otok Premudu ponovno uključio u elektrodistribucijski sustav, čime je za stanovnike tog otoka ponovno uspostavljena sigurna opskrba iz električne mreže. Ukupna vrijednost investicije iznosi 6,6 milijuna kuna.

 

Polaganje_podmorskog_kabela_Silba-Premuda_-1 Položen novi podmorski kabel Silba-Premuda

 

Zbog kvarova na podmorskom kabelu koji su se dogodili krajem 2019. i u veljači 2020. otok Premuda ostao je odsječen od elektrodistribucijskog sustava. HEP ODS - Elektra Zadar promptno je osigurala interventnu opskrbu električnom energijom iz agregata te je pokrenula aktivnosti na stvaranju uvjeta za trajno rješenje sigurnog napajanja. Pritom je trebalo riješiti problem čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela koje su prouzrokovali brodovi ribarenjem i sidrenjem na toj dionici. Pristupilo se realizaciji kompleksnog zahvata polaganja novog podmorskog kabela, koji je s obzirom na dubinu i konfiguraciju podmorja te potrebu izvedbe potpuno nove priobalne zaštite kabela iziskivao izniman trud i koordinaciju između djelatnika HEP-ODS-a i izvođača radova. Kabel je u subotu 18. travnja 2020., u večernjim satima, pušten u rad.

 

Projekt podmorskog kabela Silba-Premuda, dio je ukupnih, milijardu kuna vrijednih investicija HEP ODS-a u rekonstrukciju i izgradnju elektrodistribucijske mreže i objekata te jačanje elektroenergetske infrastrukture u Republici Hrvatskoj u 2020. godini, a značajan dio sredstava kontinuirano ulaže na priobalju i otocima.

 

Polaganje_podmorskog_kabela_Silba-Premuda_-_2_Medium Položen novi podmorski kabel Silba-Premuda

 

Ulaganjima stvaramo uvjete za sigurnu opskrbu potrošača u glavnim turistističkim područjima te u dugoročnu održivost i razvoj otoka, čime dajemo doprinos programima Vlade RH usmjerenima na podizanje standarda života i zadržavanje stanovništva na otocima, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i naglasio da je, s obzirom da je velikim dijelom riječ o višegodišnjim kapitalnim investicijama s vrlo visokim udjelom domaće komponente, iznimno važno da i u aktualnim kriznim okolnostima HEP nastavi s njihovom realizacijom u cilju stvaranja uvjeta za dugoročni razvoj turizma te u cilju stabilnosti i razvoja hrvatskog gospodarstva.

Publisher:
gradimozadar.hr