tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

11 godina s Vama!

Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

Centar za mlade
Foto: Grad Zadar
Građevinski radovi na obnovi Providurove palače, bedememima i izgradnji Centra za mlade izvode se unatoč mjerama koje su na snazi zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom.

Kapitalni EU projekti Grada Zadra odvijaju se unatoč mjerama koje su na snazi zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom. Gradilišta rade nešto slabijom dinamikom uslijed poteškoća kod osiguravanja radne snage obzirom na otežano kretanje, zatim nabave materijala nužnog za ugradnju, te brojnih drugih poteškoća s kojima se izvođači susreću zadnjih dana. Ipak, sva se gradilišta prilagođavaju novonastaloj situaciji te se uz primjenu mjera koje su na snazi izvode radove sukladno ugovorima.

 

PROVIDUROVA PALAČA

Zbog svoje iznimne kulturno-povijesne važnosti Providurova palača je još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH. Veličinom i izuzetnom lokacijom te arhitekturom značajne ambijentalne vrijednosti kompleks Providurove palače ima osobit potencijal postati najvažnijim kulturnim središte grada Zadra.

 

EU_projekti_6 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

Predmet ovog projekta je rekonstrukcija i prenamjena sklopa Providurove palače, kulturnog dobra koje je trenutno neadekvatno sanirano, kako bi se osigurali temeljni infrastrukturni preduvjeti za ostvarenje svrhe projekta. Palača će biti stavljena u adekvatnu funkciju čime će se povećati vrijednost i valorizirati nepokretno kulturno dobro. Time će se zadovoljiti osnovne potrebe grada Zadra i lokalnog stanovništva za izložbenim prostorima i dodatnim muzejskim sadržajima.  Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 m² prostora.

 

Na Providurovoj palači, rok za završetak projekta trebao je biti ovo ljeto, međutim zbog svih novonastalih situacija taj će se rok zasigurno nešto produžiti. Na gradilištu svakodnevno radi 30-40 radnika koji rade na konstruktivnim dijelovima zgrade, ugrađuju se instalacije, izvode gips-kartonski radovi, te svi ostali građevinski i obrtnički radovi.

 

Ukupna vrijednost EU projekta obnove Providurove palače iznosi 66 milijuna kuna, od čega EU osigurava nešto više od 56 milijuna kuna. 

 

BEDEMI

U  rujnu 2019.god. započeli su radovi na parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna. Radovi se izvode u sklopu projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“ s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra.

 

EU_projekti_4 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

Bedemi zadarskih pobuna su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema. Predmet projekta je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja Bedemi su dobili svoju preventivnu zaštitu i upisani su u Registar kulturnih dobara RH, Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno.

 

EU_projekti_5 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

U ovom trenutku, na bedemima je dnevno 20-30 radnika i radovi su izašli iz faze pripreme podloge i postavljanja instalacija, te se trenutno radi na postavljanju betonske podloge, te na rubnim dijelovima postavljanja kamenih popločenja.

 

Predviđeno trajanje izvođenja radova je 12 mjeseci, dok je ukupna vrijednost radova 23.784.855,70 kuna, no zbog sadašnje situacije očekuje se da bi do kraja godine radovi na bedemu mogli biti u završnoj fazi.

 

Tada, parterno obnovljeni Bedemi omogućit će novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan doživljaj lokalne kulture.

 

CENTAR ZA MLADE

 

Projektom rekonstrukcije, nadogradnje i uređenja napuštene i derutne zgrade unutar bivše vojarne te njene prenamjene u prostor javnih i društvenih sadržaja, odnosno Centra za mlade i prostora gradske knjižnice, projektom se rekonstruira dvoetažni prostor površine 4498,24 m2 koji se nalazi pored postojeće gradske knjižnice i koji će se projektom povezati prolazom. Novouređeni prostori prilagođeni su potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice kao i javnih prostora centra za mlade. Tako se uređenjem dobivaju višefunkcionalni prostori igraonica za djecu, prostori za radionice za osnovnoškolsku djecu, vježbaonica, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, caffe bara te prostora administracije i ureda za udruge.

 

EU_projekti_1 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

Rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni u ulici Stjepana Radića i prenamjena u Centar za mlade započela je sa radovima u siječnju ove godine, i trenutno se nalazi u fazi rušenja, čišćenja, te odvoza materijala. Paralelno se naručuje  materijal za krovnu konstrukciju, s kojim će se uskoro krenuti u izvođenje.

 

EU_projekti_2 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

Rok za završetak radova na ovom projektu je ožujak 2021. godine, i još je teško  procijeniti koliko će novonastala kriza utjecati na produljenje tog roka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39 milijuna kuna od čega je iz EU i fonda za sufinanciranje osigurano čak 37 milijuna kuna.

 

EU_projekti_3 Zadarski EU projekti bez zaustavljanja

 

Izvor: Grad Zadar

Publisher:
gradimozadar.hr