tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

11 godina s Vama!

Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

Foto: Carlo Battisti
Pozitivna kuća. Kuća SN smještena u mjestu Arco u Italiji prva je nula energetski certificirana kuća u Europi.

Može li kuća proizvoditi više energije nego što troši i to isključivo iz obnovljivih izvora? Naravno da može! Upravo je to demonstrirano na primjeru Kuće SN (Vlasnika Sare i Nicole) koja je nedavno postala i prva nula energetski certificirana kuća u Europi – Italiji, kuća je dobila certifikat međunarodnog instituta ILFI.

 

logo_zero-energy-grey Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

 

Kuća SN obiteljska je kuća smještena u mjestu Arco, nedaleko od jezera Garda na području Trentino - sjeverni Tirol. Riječ je o regiji koju se općenito smatra da u prvi plan stavlja održivu budućnost bez fosilnih goriva.

 

Lake_Garda_Small Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

 

Kuća je koncipirana kao prizemnica sa podrumom ukupne površine 350 m2, sa okućnicom veličine 2500 m2, autonomno proizvodi oko 22% viška energije na godišnjoj razini iz obnovljivih izvora.

 

Za razliku od ostalih standarda održivosti, ILFI certifikat se ne bazira na teorijskim projekcijama potrošnje već na stvarnoj potrošnji koja se prati u minimalnom razdoblju od 12 mjeseci od useljenja. ILFI nula energetski standard uvjetuje da 100% energetskih potreba  bude pokriveno iz obnovljivih izvora i proizvedeno na imanju. Nadopuna fosilnim gorivima nije dozvoljena.

 

U skladu sa zahtjevima ILFI protokola, dizajn kuće SN fokusiran je primarno na smanjenje energetskih potreba kroz različite strategije: studiju orijentacije i oblikovanja kuće, izolaciju, trostruko ostakljenje prozora dopunjeno sustavom za zamračivanje, te sistemom monitoringa potrošnje i proizvodnje energije u stvarnom vremenu.

 

Casa_SN_3 Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi 

 

Preostale potrebe za grijanjem prostorija (sistemom radijatora) te tople vode zadovoljava toplinska pumpa koja se izmjenjuje s podzemnim bunarom ( koji je ostatak nekadašnjeg cvjetnog pogona) u kombinaciji sa 500  litarskim tankom. Dodatno prirodni ventilirajući sistem sa  povratom topline osigurava potrebnu izmjenu zraka.

 

Široka primjena prirodnog svjetla u kombinaciji s led rasvjetom omogućava nisku upotrebu energije , koju pokreće sistem krovnih solarnih panela, koji se sastoje od 36 monokristalnih silikonskih panela nominalne energije od 11kW, koja također služi za pokretanje dizalice topline.

 

Kao rezultat nastala je kuća vrlo visokih performansi, sa indexom intenziteta upotrebe energije tj. omjer između energetskih performasi i ukupne površine je 10, točnije iste veličine kao Bullitt Center , koju vodstvo ILFI- a u Seattle-u smatra najzelenijom komercijalnom građevinom na svijetu.

 

„Željeli smo da nam kuća bude što je više moguće održiva s obzirom na način na koji je građena i održavana.“- kazao je Nicola Berland, vlasnik kuće dodavši „Sad je ona ta koja nam određuje kako ćemo ju koristiti  s obzirom na mogućnosti: Da li je vani sunčano? Uključujemo perilice rublja i posuđa u najoptimalnijem trenutku! Oblačno? Odgodimo te radnje za sutra! Ovo su maleni doprinosi ali mogu pomoći u promijeni svijeta.

 

Casa_SN_2_Small Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

 

Ovo je također izvrstan rezultat i za LFE Living Future Europe, udruženje koje je uspostavio  NOI Techpark dio ILFI-a, koji promiče difuziju Living building challenge filozofije u Europi. LFE također pruža tehničku i edukacijsku podršku projektima, proizvodima i kompanijama. Carlo Battisti predsjednik udruženja LFE kazao je, “ovaj je projekt dokaz kako je moguće kreirati kuće s pozitivnim energetskim utjecajem učinkovito doprinoseći ambicioznom cilju dekarbonizacije koji je postavila EU. Činjenica da se ovaj primjer rodio iz vizije i ustrajnosti obitelji navodi nas na uzastopno ponavljanje kako odgovarajuće tehnologije već postoje i kako svatko može kreirati svoju Living building gradnju te dodati vlastiti komadić u izgradnji Living future.”

 

Living_Future_logos_Living_Future_Europe_logo_Small Pozitivna kuća: Prva nula energetski certificirana kuća u Europi

Publisher:
gradimozadar.hr