tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Top 12 građevina čije otvorenje očekujemo u 2016

11 godina s Vama!

Top 12 građevina čije otvorenje očekujemo u 2016

Pingtan Art Museum, China, by MAD
Foto: deezen.com
Urednica arhitektonskog magazina Deezen, Amy Frearson, izdvojila je neke od zanimljivijih građevina čije otvorenje možemo očekivati u 2016. među kojima su muzej umjetnosti postavljen u pećinama na umjetnom otoku, kuća za odmor u velškoj dolini i kazalište od trošnog čelika.


01Harbin Opera House muzej umjetnosti u kineskoj pokrajini Fujian

dezeen_MAD Pingtan Art Museum Begins Construction_1sq

Pingtan Art Museum, China, by MAD

Pekinški studio "MAD Architects" nedavno je dovršio izgradnju spektakularne Harbin Opera House i tako postavio velika očekivanja pred ovaj muzej umjetnosti u kineskoj pokrajini Fujian.

Smješten u močvarnom području, ovaj umjetni otok čine "pećine" u obliku sinusoidne građevine sa  tri "latice". Građevina se sastoji od velike koncertne sale i intimnog dijela za gledatelje. Otok je mostom povezan s kopnom, a namijenjen je za javni prostor za kulturna događanja. Cilj mu je postati kulturnim centrom budućnosti.


02Proširenje za Tate Modern u Londonu

Tate Modern extension by Herzog & de Meuron

Prošlo je 15 godina otkako je Herzog & de Meuron dovršio svoju transformaciju londonske elektrane u iznimno popularnu Tate Modern galeriju. Ove godine će ovaj švicarski arhitektonski dvojac predstaviti posve novo južno krilo. 

Riječ je o nadogradnji u obliku tornja za koju će biti korištena jednaka paleta cigli. Struktura je zamišljena sa povišenom terasom i vitkim prozorima koji će činiti vodoravne pruge.


03Nacionalni muzej afroameričke povijesti i kulture u Washingtonu

Smithsonian Museum of African American History and Culture by David Adjaye and FAB

Britanski arhitekt David Adjaye završit će jedan od najznačajnijih objekata u svojoj karijeri - Nacionalni muzej afroameričke povijesti i kulture (NMAAH) na National Mall-u u Washingtonu. 

Dizajniran u suradnji sa US Freelon Group i Davis Brody Bond-om, muzej ima brončanu fasadu, koja referencira na povijest afroameričke izrade predmeta od željeza, koje su robovi nakon oslobođenja izrađivali na jugu SAD-a.


04Kuća za odmor u velškoj dolini

 Life House by John Pawson for Living Architecture

Kuća za odmor u velškoj dolini dio je Alain de Botton's Living Architecture projekta, a za njezin dizajn zaslužan je John Pawson.

Smještena na izoliranom mjestu u nižim padinama velške doline, kuća ima tamnu fasadu od ručno izrađene nizozemske cigle i kontrastno bijeli interijer. Plan u obliku križa stvara duge hodnike, što dovodi do prostora za tihu kontemplaciju. 


05Mauzolej mučeništva poljskog sela

Mausoleum of the Martyrdom by Nizio Design International

2016. planirano je otvorenje mauzoleja u počast mučeništva tisuće građana koji su ubijeni tijekom njemačke okupacije ruralne Poljske između 1939. i 1945. godine. 

Mauzolej je dizajnirao poljski arhitekt i kipar Mirosław Nizio, a nalazi se u Michniów, južnom središtu Poljske, mjestu gdje je više od 200 ljudi izgubilo živote tijekom dvodnevnoga napada. Konkretan izgled mauzoleja smišljen je kao tradicionalna koliba koja postupno propada i raspada se u prah.


06SFMoMA, USA

First images of Snøhetta

Snøhettin projekt proširenja Muzeja suvremene umjetnosti u San Franciscu, javnosti će otvoriti svoja vrata u svibnju ove godine. Navedeni projekt više nego udvostručuje količinu izložbenog prostora. Nova SFMoMA, za razliku od Bottine postmoderne zgrade, veoma je visoka građevina s iscrtanom fasadom isprekidanim horizontalnim prozorima, a skulpturalno stubište povezuje dvije ulice.


07Vendsyssel Theatre i Experience Centre u Danskoj

Vendsyssel Theatre and Experience Centre by Schmidt Hammer Lassen

Tri godine nakon osvajanja nagrade za dizajn projekta, Schmidt Hammer Lassen otkriti će kazališni kompleks u gradu Hjørring, u Danskoj, dizajniran u suradnji s lokalnom tvrtkom Arkitektfirmaet Finn Ostergaard. 

Zgrada je smišljena kao niz kuboidnih blokova, a svaki od njih ozidan je od zahrđalog Corten čelika i stakla. Jedan zid će služiti i kao veliko vanjsko projekcijsko platno.


08Goldsmiths Art Gallery, UK

Goldsmiths by Assemble

Londonski arhitektonski kolektiv Assemble dobitnik je Turner nagrade 2015. godine za doprinos organiziranju ekonomski prihvatljivog stanovanja lokalnog stanovništva Granby Four ulice u Liverpoolu. 

Ovaj projekt predstavlja više od tradicionalne arhitekture. Riječ je o novoj umjetničkoj galeriji za Goldsmiths fakultet umjetnosti u Londonu u preuređenoj kupelji. Assemblov dizajn uključuje niz vrhunskih galerija izgrađenih oko povijesnih cisterni.


09Guardian Art Center, Kina

Guardian-Art-Center-by-Ole-Scheeren_dezeen_sq3

Ole Scheeren, arhitektonska tvrtka dizajnirala je nove pekinške zgrade za 2016., koje uključuju novo sjedište za najstariju kinesku umjetničku aukcijsku kuću. Uključivat će izložbene galerije, prostore za održavanje događanja i hotel od 120 soba. 

Njihove najniže razine će izgledati kao klaster malih blokova, a velika šuplja struktura nazvana "plutajući prsten" bit će podignuta na vrhu.


10West 57th, USA

West 57th by BIG

Projekt danskog arhitekta Bjarke Ingels-a i njegove tvrtke BIG, stambeni toranj u obliku trokuta, trebao je biti završen krajem 2015. godine, ali je sada postavljen da bude jedan od prvih velikih projekata 2016. 

Ingels je impresionirao mnoge svojim House 8 stambenim blokom u Kopenhagenu, stoga se  mnogo očekuje i od ovog projekta. Projekt je zamišljen da dvorište zauzima središte bloka, a krov tornja će sadržavati krovne terase.


11Umjetnički centar OMA u Taipeiju

Taipei Performing Arts Centre by OMA

U 2016. očekuje se i dolazak umjetničkog centra OMA u Taipeiju, iako se od Rem Koolhaas-ove tvrtke očekivalo da projekt bude završen 2015. godine. 

Dizajn ovog centra djeluje kao kosturski okvir koji pridržava veliko tijelo, a centar će sadržavati tri auditorija: veliko kazalište sa 1500 sjedala, kazališne kuće sa 800 sjedala od kojih će jedna biti sadržana u velikom kuglastom volumenu.


12Muzej umjetnosti Latinske Amerike, USA

FR-EE unveils Latin American Art Museum in Miami

Meksički arhitekt Fernando Romero za 2016. planira veliki projekt – Muzej umjetnosti Latinske Amerike, koji će sadržavati jednu od najambicioznijih zbirki latinoameričke umjetnosti u svijetu. Projekt je dio nove arhitekture koja pomaže da Miami Beach postane "grad Latinske Amerike". Muzej je zamišljen kao zgrada koja se sastoji od preklapajućih terasa pomoću kojih će se "izgubiti" granica između vanjskog i unutrašnjeg dijela muzeja, sa ciljem da potakne prolaznike da zavire unutra.


Izvor: www.deezen.com