tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Ministarstvo graditeljstva nastavlja s energetskom obnovom i subvencijama stambenih kredita

11 godina s Vama!

Ministarstvo graditeljstva nastavlja s energetskom obnovom i subvencijama stambenih kredita

Foto: MGIPU
Ministar Horvat preuzeo resor prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te najavio svoj prvi potez

Danas je u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obavljena primopredaja između novog ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra Predraga Štromara. Ministru Horvatu uručeno je izvješće o radu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u proteklom mandatu.

 

Osigurati mladima krov nad glavom, a kroz digitalizaciju ubrzati procese izdavanja dozvola te povući što više sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu, ojačati građevinski sektor, a pritom zaštititi prostor, bili su glavni projekti u mandatu ministra Štromara.

 

  • Zahvaljujući našim mjerama 21 tisuća mladih obitelji ima svoj dom, obnovljene su brojne bolnice, škole, vrtići i stambene zgrade, a pripremili smo i energetsku obnovu kuća te će se uskoro otvoriti poziv za građane. Uspjeli smo ukinuti nepotrebne namete, digitalizacijom pojednostaviti, ali i pojeftiniti procese izdavanja dozvola, a uvjeren sam da će se taj projekt nastaviti. Moramo uvoditi reforme i okaniti se starih navika jer je to preduvjet da se ova zemlja razvija – rekao je Predrag Štromar.

 

Ministar Horvat zahvalio je dosadašnjem ministru na kvalitetnoj suradnji u proteklom razdoblju, te odmah najavio kako će se već na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, prve u novom mandatu, naći točka prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

 

  • Vremena za čekanje nemamo, jer su pred nama već sad veliki izazovi s kojima smo se spremni nositi. Zahvaljujem svom kolegi Štromaru na svemu što je učinjeno u pripremi ovog Zakona, koji će biti jedan od glavnih prioriteta Vlade u narednom periodu. Prijedlog Zakona već danas šaljemo u saborsku proceduru, te o njemu idući tjedan očekujem kvalitetnu i konstruktivnu raspravu. Napravit ćemo sve što je moguće kako bi ljude što prije vratili u njihove domove, a zgrade i kuće sanirali prvenstveno zbog sigurnosti svih naših građana – rekao je tom prilikom Horvat, dodatno naglasivši kako treba biti svjestan da će provedba samog programa obnove u sklopu Zakona biti proces koji će trajati godinama.

 

Ministar Horvat najavio je kako će u kontinuitetu nastaviti s projektima koji su se pokazali dobrima, poput energetske obnove i subvencije stambenih kredita za mlade. Također, s obzirom na spajanje pojedinih ministarstava, preuzet će se i poslovi iz resora državne imovine za koje isto već postoji vizija i plan rada.

 

  • Dvije su stvari na koje ćemo u narednom mandatu staviti naglasak u segmentu upravljanja državnom imovinom. S jedne strane, kao netko tko dolazi iz resora gospodarstva, želja mi je poduzetnicima staviti na raspolaganje svu neaktivnu imovinu i pružiti im priliku da je preuzmu, obnove, koriste, a dugoročno i otkupe po povoljnim uvjetima. Drugo, razmotrit ćemo opciju prodaje svih državnih udjela u onim kompanijama u kojima država nema utjecaja na donošenje poslovnih odluka – zaključio je Horvat.
Publisher:
gradimozadar.hr