Besplatni jednostavni energetski pregledi kućanstva

Foto: unsplash
Osnaživanje više od 10,000 građana u borbi s energetskim siromaštvom na području Mediterana

Prema dostupnim podacima 104 milijuna europskih građana se suočava s izazovom da svoj dom održe adekvatno ugodnim tijekom ljetnih mjeseci. To je poseban izazov u priobalnim mediteranskim područjima u kojima toplinski valovi postaju sve učestaliji i intenzivniji. Vrlo često se problemi s održavanjem domova ugodnima za život tijekom ljetnih i zimskih mjeseci, izazovi s podmirivanjem računa za energiju i drugi s time povezani problemi, zajednički opisuju kao stanje energetskog siromaštva.

 

Stoga su partneri iz 6 zemalja Europske unije: Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Njemačke, Hrvatske, te iz Albanije koji čine konzorcij partnera na projektu EmpowerMed zajednički odlučili raditi na: osnaživanju žena u borbi s energetskim siromaštvom na području Mediterana i ograničavanju utjecaja na zdravstvenu, socijalnu i rodnu nejednakost.

 

Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba je uz podršku Zadarske županije započelo s provedbom projekta EmpowerMed financiranog sredstvima Europske unije. Ovim četverogodišnjim projektom planira se osnažiti više od 4.200 kućanstava pogođenih energetskim siromaštvom.

 

  • Žene su ključni dionici u borbi protiv energetskog siromaštva na Mediteranu

Energetsko siromaštvo nastaje kada kućanstvo ne može postići minimalnu razinu potrošnje energije potrebne za zadovoljenje osnovnih potreba. 57 milijuna ljudi živi u energetski siromašnim kućanstvima, posebice žene. EmpowerMed projekt uzima u obzir rodne nejednakosti nastojeći pri tom poboljšati životne uvjete više od 10.000 građana, od kojih su najmanje 60% žene. Podaci za Republiku Hrvatsku pokazuju da su energetskim siromaštvom posebno pogođene žene koje žive same i/ili su starije životne dobi. 

 

  • Velika rasprostranjenost energetskog siromaštva u obalnim područjima Mediterana

Kućanstva sredozemnih obalnih područja suočavaju se s problemima kao što su nedostatak izolacije u zgradama, nedostatak sustava centralnog grijanja, visoki troškovi grijanja i hlađenja, neprilagođenost stambenog prostora, niskokvalitetni poslovi, što su sve faktori koji utječu na rastući problem energetskog siromaštva.

 

  • Europski projekt EmpowerMed ponudit će pomoć najugroženijim kućanstvima

Upravo stoga EmpowerMed projekt cilja na suzbijanje energetskog siromaštva na Mediteranu s fokusom na žene.

 

U Hrvatskoj će se EmpowerMed projekt provoditi na području Zadarske županije, a okosnicu projekta čini podučavanje i implementacija praktičnih i jednostavnih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti kućanstava putem besplatnih jednostavnih energetskih pregleda kućanstava.

 

Uz to, tijekom projekta provodit će se i različite radionice namijenjene građanima, tijekom kojih će se razgovarati o mjerama energetske učinkovitosti te o dostupnim financijskim instrumentima za financiranje mjera energetske učinkovitosti.

 

Uz radionice namijenjene građanima, provodit će se i radionice namijenjene zdravstvenim djelatnicima, a s ciljem prepoznavanja učinaka života u neadekvatnim životnim prostorima na zdravlje.

 

Projekt će obuhvatiti 200 kućanstva u kojima će biti izvršeni jednostavni energetski pregledi u okviru kojih će se ukućane savjetovati o jednostavnim mjerama energetske učinkovitosti i njihovoj implementaciji, te učinku na udobnost doma. Energetski savjetnici će sudionicima pomoći instalirati besplatan paket opreme, ali i dati vodič s općim savjetima za smanjenje potrošnje energije i vode te kontakte od institucija koje građanima mogu pružiti podršku u daljnjim koracima.

 

Osim rješavanja energetskog siromaštva kroz praktično djelovanje, projekt će pružiti i preporuke za politike kako bi pomogao u borbi protiv energetskog siromaštva na sistemskoj razini.

 

  • Ciljana skupina na projektu i poziv građanima da se prijave za besplatni jednostavni energetski pregled svog doma u okviru EmpowerMed projekta

 

 

Ciljana skupina na projektu su kućanstva u kojima žive žene: samohrane majke, samačka kućanstva, majke višečlane obitelji, umirovljenice, udovice odnosno kućanstva u kojima su žene među primarnim skrbnicima obitelji, ali i sva kućanstva koja osjećaju da izdvajaju značajan iznos za pokrivanje mjesečnih računa za režije.

Svi zainteresirani stanovnici Zadarske županije koji pripadaju ciljanoj skupini za besplatni jednostavni energetski pregled kućanstva mogu se prijaviti izravno Društvu za oblikovanje održivog razvoja putem njihove mrežne stranice, odnosno putem sljedeće poveznice: https://door.hr/pozivamo-gradane-zadarske-zupanije-da-se-prijave-za-besplatan-energetski-pregled-svojih-domova/

 

Publisher:
gradimozadar.hr