tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nagrada Brick award pripala Šleskom sveučilištu

11 godina s Vama!

Nagrada Brick award pripala Šleskom sveučilištu

Brick Award 20 – veliko priznanje arhitekturi

Brick Award je međunarodno priznata arhitektonska nagrada koja odaje priznanje modernoj i inovativnoj arhitekturi od opeke koja pokazuje kako se različiti keramički proizvodi mogu koristiti za zidove, fasade, krovove i popločenje. Dvogodišnja nagrada lansirana je 2004. U 2020. Wienerberger dodjeljuje nagradu deveti put. Arhitekti iz cijeloga svijeta predstavljaju svoje inovativne koncepte s keramičkim materijalima i ukupno je predano 644 projekta iz 55 zemalja. Pobjednici natječaja Brick Award 20 impresionirali su žiri hrabrim i kreativnim arhitektonskim konceptima za održive i progresivne prostore. Prilagođeno novim uvjetima zbog epidemije ceremonija dodjele nagrada po prvi će se puta održati online.

 

Brick_Award20_high Nagrada Brick award pripala Šleskom sveučilištu

 

 „Arhitektura ima važnu ulogu posrednika jer konfigurira veze između ljudi i izgrađenog okruženja. U urbanim sredinama, posebice, vidimo potrebu za inovativnim pristupom i stvaranjem atraktivnih rezidencijalnih i radnih okruženja,“ primjećuje Heimo Scheuch, predsjednik Uprave društva Wienerberger. Arhitektura se mora neprestano mijenjati koristeći nove oblike, materijale i koncepte. Osim estetskih težnji, treba zadovoljiti stroge tehničke propise i sve više zahtjeve za kvalitetom. Pitanja održivosti, kao što su energetski učinkovita gradnja i mogućnost recikliranja, danas su jednako nužna koliko i očigledna. Istodobno, ekonomičnost stanovanja je bitan aspekt kojeg treba imati na umu.

 

Nagrada Brick Award nudi arhitektima iz cijelog svijeta mogućnost da predstave svoje kreativne projekte inovativne arhitekture od opeke.  Njezin je cilj nadahnuti arhitekte kao i druge ljude da podijele koncepte dizajna te da istraže nove načine gradnje. U 2020. godini Wienerberger će po deveti put predstaviti ovu međunarodnu etabliranu nagradu. Ove godine, 520 arhitekata je predalo rekordni boj od 644 projekta u 55 zemalja, kaže predsjednik Uprave Heimo Scheuch.

 

Brick_Award20 Nagrada Brick award pripala Šleskom sveučilištu

 

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: Feeling at home (11 nominacija), Living together
(10 nominacija),  Working together (9 nominacija), Sharing public spaces (11 nominacija) i Building outside the box (9 nominacija). Posljednja kategorija je usmjerena na inovativne koncepte i načine korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje ili unikatnih opeka u novim stilovima ukrašavanja. Novčana nagrada iznosi ukupno 29,500 € u pet kategorija, uključujući glavnu nagradu i posebnu nagradu. Nakon završetka faze podnošenja prijava, nezavisni predžiri suzio je broj prijava na 50 projekata. Međunarodni žiri je odabrao pobjednike među tim projektima. Nagradu Brick Award 20 dodijelio je žiri koji se sastojao od pet međunarodno priznatih arhitekata: Helena Glantz, Urban Design (Švedska), Toni Gironès Saderra, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès (Španjolska), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovenija), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects  A/S (Danska) i Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Ujedinjena Kraljevina).

 

Pobjednici

Ove je godine jednom projektu dodijeljena glavna nagrada. Otišla je u Šlesko sveučilište, Odsjek za radio i televiziju koje su projektirali arhitektonski uredi BAAS arquitectura iz Španjolske, Grupa 5 architekci iz Poljske i Małeccy biuro projektowe iz Poljske. Projekt je također pobjednik u kategoriji „Sharing public spaces”. Radikalni, a opet suptilni pristup naizgled oplemenjuje postojeći izgled ulice u Katowicama prožete šleskom poviješću industrije ugljena. Impresivno ostvarenje visoko konceptualnog prijedloga koji je pobijedio na javnom natječaju s planom ponovne upotrebe i naglašene kontekstualne osjetljivosti zajednički je rad tri europska arhitektonska ureda kako bi se naglasila jedinstvena atmosfera bliskog okruženja.

 

Pobjednički projekt u kategoriji „Living together” je Prototip kuće na selu koju su projektirali Rafi Segal iz projektantskog tima za Ruandu s Tehnološkog instituta Massachusetts (SAD) s tijelom nadležnim za stanovanje u Ruandi (Ruanda). Održiva kuća dizajnirana je kao prototip za ekonomično stanovanje, a njezina je moderna i učinkovita arhitektura napravljena po mjeri za lokalne potrebe u Ruandi. Prototip kuće na selu je stoga istražena tipologija stanovanja. Zgrade se mogu kombinirati u parovima ili rasporediti na brojne načine kako bi tvorile različite urbane sheme.

 

CBME_EVN_BAW_2020_BOK_PHO_Prototype_Village_House__Rafi_Segal_Monica_Hutton_Andrew_Brose_Small Nagrada Brick award pripala Šleskom sveučilištu

  Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose

 

Iturbide Studio koji su projektirali Taller Mauricio Rocha i Gabriela Carillo (Meksiko) pobjednik je u kategoriji „Feeling at home”. Mali i delikatni prostor između zidova koji dijele urede, koji se harmonično kreće od ulaza do krova između dvaju dvorišta koja se nalaze na samim krajevima. Kuće u četvrti Niño Jesús u Meksiko Cityju obično imaju samo jedan ili dva kata. U zgradi Iturbide Studio na tri kata, različiti prostori intenzivno se manifestiraju, spajajući ulicu i prizemlje s obrisima grada u kojima različiti i živopisni krovovi zgrada i vrhovi drveća zajedno čineći lijepu vizuru.

 

U istoj kategoriji, projektu Can Jaime i n´Isabelle koji su projektirali TEd´A arquitectes u Španjolskoj dodijeljena je posebna nagrada. Kuća se nalazi na izoliranoj lokaciji na kojoj vezu između različitih prostora određuje mediteranska klima i s njom povezana tradicionalna arhitektonska sjedinjenost i kontrola zajedno s inteligentnim korištenjem četiriju dvorišta. Korištenje opeke posebno je istaknuto činjenicom da je sagrađeno mjesto koje će, koristeći svoje vlastite resurse i osnaženo protekom vremena, razviti ugodnu mikroklimu, oazu prikladnu za stanovanje, u različitim razdobljima godine.

 

U kategoriji „Working together” žiri je odabrao Gradski arhiv u Delftu, Nizozemska koji je projektirao Office Winhov  (Nizozemska) i Gottlieb Paludan Architects (Danska) kao pobjednika. Žiri smatra da je projekt konceptualno čist i precizan. Otvoreno prizemlje u skladu je s ulogom Arhiva kao javne zgrade, mjesta na kojem je moguće izložiti i pristupiti gradskoj povijesti. Kao suprotnost, zatvorene fasade gornjih katova sadržavaju skladišne prostore arhiva.

Knjižnica Maya Somaiya koju su projektirali Sameep Padora & Associates smještena je u Indiji. Žiri je proglasio ovaj projekt pobjednikom u kategoriji “Building outside the box” budući da ovaj inovativni projekt utjelovljuje smisao nagrade. Projekt je koristio opeku na nekonvencionalan način oblikujući krov knjižnice kao lebdeći krajolik i igralište za školu istodobno omogućujući funkcije knjižnice. Nadahnjujući se starim svodovima od opeke u različitim krajevima svijeta i dizajnirajući s pomoću sofisticiranog računalnog softvera, ovaj je projekt istaknuo naprednu strukturu opeke.

 

Za više informacija posjetite www.brickaward.com