tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

11 godina s Vama!

Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

Predstavljena prva faza uređenja plaže Kolovare, u sklopu koje građani dobivaju novi sadržaj do ljeta.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima i projektantom studije uređenja plaže Kolovare, Perom Marušićem, predstavio je na press konferenciji plan uređenja plaže Kolovare. To je najveća gradska plaža, koja zahtijeva sustavno uređenje u cijeloj svojoj dužini od preko kilometra. U tijeku su radovi na uređenju prve faze, koji su započeli u studenom i planiraju se zgotoviti do svibnja.

 

Kolovare_5 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

Gradonačelnik je istaknuo:  Plaže u Gradu Zadru bile su jedan od prioriteta uređenja jer ih je bilo premalo i nisu bile adekvatno uređene. Zbog toga smo krenuli aktivno u uređenje gradskih plaža. Do sada su uređene Punta Bajlo,  Puntamika i Marex, a u tijeku su radovi na uređenju plaže u Diklu i ova prva faza plaže Kolovare. Kolovare su naš najveći i najzahtjevniji projekt i njihovo uređenje će se odvijati u nekoliko faza. Želimo u budućnosti urediti Kolovare kao javnu plažu, dostupnu svim građanima bez naplate, i za to je u tijeku priprema projekata za naredne faze.

 

Kolovare_8 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

Arhitekt Pero Marušić predstavio je idejnu studiju uređenja cijele plaže Kolovare, naglasivši kako je ona nastala neplanski, odlaganjem šute od ruševina nakon II. svjetskog rata i nikada nije sustavno uređivana. Ova prva faza u koju se krenulo je bila građevinski najmanje zahtjevna, i do ljeta bi građani trebali dobiti uređeni dio kupališta. Ono obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete. Također će se sanirati i skakaonica.

 

kolovare0015 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

-U sljedećim fazama uređenja nasipavanje će biti jedna od najvećih stavki uređenja plaže Kolovare. Urbanistička studija predlaže ukidanje prometa duž sadašnje ulice/šetalište. U tom slučaju  jedan od ključnih djelova bi bio i taj da se riješi parking na obližnjoj lokaciji.

 

Smatram da je ovo najvažniji projekat za grad Zadar. Svi javni sadržaji poput odbojke, balota i slično ostaju s tim da će biti i novih parkovnih površina uz uređenje ugostiteljskih sadržaja kao i prostora za štandove.- dodatno pojašnjava arhitekt Marušić

 

Ovaj projekt se posredno vraća kroz dizanje destinacije.-dodaje Marušić

 

Uređenje plaže vrijedno je 2 205 000 kn i  zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (ministarstvo sudjeluje sa 560 000 kn).

 

kolovare0014 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

Kako je projektom obuhvaćen samo uski obalni pojas, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti UO za komunalne djelatnosti, odmah po završetku ovih građevinskih zahvata, rekao je pročelnik Robertino Dujela. Istovremeno, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom pokrenuo je, po riječima pročelnika Tomislava Korone, proces rušenja i uklanjanja ilegalnih objekata kako bi se moglo ići u koncesioniranje tog dijela plaže i ostvariti njegovu javnu funkciju dostupnu građanima. 

 

kolovare0013 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

kolovare0011 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

kolovare0009 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

kolovare0008 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

kolovare0007 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanjukolovare0006 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

Kolovare_1 Kolovare već ovog ljeta u novom izdanju

 

Publisher:
gradimozadar.hr